Europa press

Logo ep

    Gervasio Sánchez: "No admeto que els periodistes menteixin, quan molts han perdut la vida per fer bon periodisme"

    18:0806.11.2009

    MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

    Gervasio Sánchez, 'Premio Nacional de Fotografía' 2009, ha estat en gairebé tots els conflictes bèl·lics dels últims 20 anys. Amb el seu treball sempre ha intentat mostrar la realitat del que està passant, seguint "els principis bàsics" del periodisme: ser "una persona que es fica allà on no la demanen" i donar a conèixer la veritat de les coses, sempre des del "respecte" a les víctimes.

    "No he fet res més que el que he après", ha dit Sánchez en declaracions a Europa Press. "I no admeto que els periodistes menteixin, quan molts han perdut la vida per fer bon periodisme", ha denunciat el fotògraf cordovès, primer fotoperiodista a aconseguir aquest guardó.

    Sánchez, que ha rebut el 'Premio Nacional' amb total "sorpresa", ha detallat que la fotografia a la premsa és "molt important per a la societat". "Gràcies a la fotografia s'informa de successos llunyans i permet que els ciutadans sàpiguen el que està passant", ha destacat aquest professional, que des de molt jove la seva inquietud el va conduir a voler viatjar, per això va estudiar la carrera de Periodisme.

    Amb només 20 anys, com ha recordat, ja es va interessar pels conflictes bèl·lics (ha cobert les principals guerres, com la del Golf o la d'antiga Iugoslàvia) i s'ha especialitzat en guerres. La seva formació li va permetre no només documentar els fets amb fotos, sinó informar dels fets amb textos.

    "ELS QUE FAN EL NEGOCI"

    No li agrada comparar unes guerres amb altres, perquè a totes hi ha "desastres, gent que mor i els països desenvolupats són els que fan el negoci (no cal oblidar que Espanya, per exemple, és el sisè país en venda d'armes)", però sí que ha reconegut sentir-se "dolgut" davant de la posició d'alguns mitjans per explicar el que passa en llocs llunyans però no interessar-se per les víctimes. "Vaig deixar de treballar amb alguns mitjans quan els que els dirigeixen no s'interessaven pels protagonistes de la història", ha afirmat.

    "Tenir una bona història és molt difícil i hi ha gent, en llocs clau, que no entenen el valor de la teva feina", ha denunciat Sánchez, per a qui els "moments més durs" de la seva professió han estat quan ha mort algun company en conflicte bèl·lic.

    Sánchez, que ha explicat que encara hi ha molts 'freelance' "mal pagats" que treballen com a corresponsals de guerra, ha reconegut, tot i això, que no és un problema d'ara. "Ha passat sempre. De fet, jo no he tingut un camí de roses", ha afirmat, aclarint que fins a passats els 30 va intercalar els seus treballs com a enviat especial amb feines de cambrer, a més d'escriure per a alguns mitjans o col·laborar a la ràdio. "No guanyava prou".

    "MÉS PERILLÓS, EL PERIODISME LOCAL"

    Malgrat els riscos de la professió, Gervasio Sánchez ha considerat que més que les guerres, "és més perillós el periodisme local". "És on es cuina tot i on hi ha més interessos polítics", ha apuntat, queixant-se que el periodisme actual no és com el de fa 20 anys que "reaccionava i revelava els casos de corrupció". "Ara ens n'assabentem pels jutges, quan la veritat havien de treure-la a la llum els mitjans", ha opinat.

    Finalment, Gervasio Sánchez, que actualment mostra a CaixaForum Barcelona el seu últim treball sobre Cambodja, ha avançat que la temàtica del seu pròxim projecte girarà entorn de les "desaparicions forçoses", ocorregudes en diferents països de tot el món, com l'Argentina, Guatemala, Bòsnia o l'Iraq.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies