Europa press

Logo ep

    L'Estat uruguaià es reconeixerà responsable exclusiu dels crims de la dictadura de 1973-1985

    11:1406.05.2009

    MONTEVIDEO, 6 (EUROPA PRESS)

    L'Estat uruguaià es reconeixerà, per primera vegada, responsable exclusiu dels crims i les violacions de drets humans perpetrats durant la dictadura que va regir el país entre el 1973 i el 1985, així com de les pràctiques de terrorisme d'Estat comeses des del 1968, després que el president Tabaré Vázquez subscrivís dilluns passat la llei de reparació integral a les víctimes de la dictadura, que començarà a ser debatuda aquesta mateixa setmana pel Parlament.

    L'objectiu de la nova llei és la reparació de totes les persones els drets de les quals van ser violats "per acció o omissió de l'Estat" en el període comprès entre el 13 de juny del 1968, quan el president conservador Jorge Pacheco Areco va decretar la limitació de les llibertats civils, i el 28 de febrer del 1985, quan va arribar al poder el primer president democràtic després de 12 anys de dictadura, Julio María Sanguinetti.

    A banda de reconèixer l'exclusiva responsabilitat exclusiva de l'Estat en la ruptura de l'Estat de Dret, la llei de reparació integral oferirà, d'acord amb la Carta de les Nacions Unides, indemnització econòmica i assistència professional a les víctimes de la repressió i els seus familiars.

    Fonts parlamentàries esmentades per l'agència de notícies Prensa Latina van indicar ahir que la intenció és que la nova llei sigui aprovada el pròxim 20 de maig, coincidint amb el 33è aniversari de l'assassinat de quatre destacats opositors a la dictadura exiliats a Buenos Aires. L'aprovació de la iniciativa es dóna per descomptada, ja que els partidaris de Tabaré Vázquez --el primer president esquerrà de la història de l'Uruguai-- dominen majoritàriament les dues Cambres del Parlament.

    Els partits opositors Nacional i Colorado consideren que aquesta llei és "asimètrica" perquè només proposa indemnitzar les víctimes "d'un bàndol" (les víctimes de la dictadura) i no els qui van patir la violència de la guerrilla Tupamara "sense haver pertangut a organismes de l'Estat".[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies