Europa press

Logo ep

    Jordi Pujol i Quim Monzó critiquen la salut del català, també en els mitjans públics

    14:1122.01.2009



    BARCELONA, 22 de gener (EUROPA PRESS)

    L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i l'escriptor Quim Monzó han contraposat avui els seus punts de vista sobre la salut del català a Catalunya, coincidint tots dos en el mal ús de l'idioma en els mitjans públics catalans.

    En un esmorzar organitzat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol, Monzó ha exposat que una determinada idea de Catalunya "s'està enfonsant", ja que la distància és cada cop més gran entre el que s'escolta al carrer i el que es discuteix als cercles literaris i intel·lectuals.

    Per a Monzó, aquest diagnòstic està portant Catalunya a convertir-se en una "regió espanyola", mentre el català està començant a ser un "dialecte" del castellà. Ha criticat que els catalans de fora de Barcelona parlin "pitjor" per semblar "més cosmopolites", i ha atacat la immersió lingüística, assegurant que no és real i "no ha existit mai".

    Pujol, gran defensor de la immersió, ha intervingut en aquest punt per aportar una posició més conciliadora i optimista, reconeixent que Catalunya està en un moment "crític", però que això significa que es pot "anar malament, però també bé". Per aquesta raó, ha optat per destacar els actius catalans i per pujar la moral de la ciutadania. Ha admès que Catalunya "va perdent el partit a la mitja part", però ha subratllat que la trobada "no ha acabat encara". "Jo estic content de ser català", ha afirmat.

    L'expresident de la Generalitat ha assegurat que la immersió ha funcionat "molt bé" a molts llocs de Catalunya, i ha posat com a exemple la situació del districte barceloní del Raval, en què els joves entenen el català. Sí que ha admès que la immersió està en perill, per l'arribada de la immigració i també per la sentència del Tribunal Constitucional (TC), però també pel "cansament" dels catalans.

    "Hi ha el perill de convertir-nos en una 'llengua calc' (del castellà), i per això cal un enorme sobreesforç, cosa que pot acabar cansant la gent", ha argumentat. Com ha fet també Monzó, Pujol ha criticat el català que s'utilitza als mitjans de comunicació, sobretot els públics, i ha demanat als professionals més esforç.

    Ha explicat que quan ell ha demanat un millor ús de l'idioma, els professionals al·legaven que ja tot és prou difícil. "Doncs aneu-vos-en a treballar a La Ser", els ha replicat l'expresident, que ha subratllat que el difícil no és parlar bé en català, sinó que el que va costar va ser crear TV-3. "El problema és que no portem la disciplina interna suficient", ha afegit.

    Pujol s'ha referit aquí a l'humorista Andreu Buenafuente i a un dels seus personatges 'El Gilipollas'. L'expresident s'ha preguntat per què Buenafuente no va decidir utilitzar alguna de les paraules catalanes que serveixen per expressar la mateixa idea, com xitxarel·lo, capcigrany o gamerús.

    En canvi, ha vist un "èxit" que José Montilla, nascut a Iznájar (Còrdova), sigui president de la Generalitat, i que ell i els seus fills parlin en català. "Tot i que no m'agrada que Montilla sigui president, preferiria que ho fos Mas", ha fet broma el president fundador de CiU.

    De tota manera, tant Monzó com Pujol han coincidit a observar una pèrdua de les habilitats lingüístiques, en català però també en castellà, tot i que l'escriptor ha remarcat que el català ho té pitjor, perquè el castellà "no és un calc".

    L'escriptor ha atribuït la mala salut dels idiomes a l'educació impartida a Catalunya les últimes dècades, basada en la "pedagogia de la plastilina", en què els nens no han de memoritzar ni esforçar-se. "Sembla un mèrit ser un ignorant en llengües", ha lamentat.

    Pujol també ha tingut paraules per al president dels Estats Units, Barack Obama, del qual ha dit que fa un discurs "nacional i patriòtic", i ha lamentat que molts ara l'elogiïn quan abans el criticaven a ell pel seu catalanisme.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies