Europa press

Logo ep

    El CAC creu que la informació electoral s'ha de regir per criteris professionals i no només segons els escons

    17:5723.10.2006



    BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

    El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha emplaçat avui a la Junta Electoral Central a revisar els criteris que segueixen els mitjans de comunicació públics a l'hora d'oferir la informació electoral i segons els quals preval la representació al Parlament de cada partit "per sobre de la professionalitat i interès de la informació", segons ha assegurat a Europa Press el membre del CAC Rafael Jorba.

    "Caldria aplicar un model que garanteixi millor el principi de professionalitat i que superi l'actual sistema d'assignació de temps i ordenació estrictes" dels espais dedicats a la informació electoral -blocs electorals-, ha assenyalat Jorba.

    La Junta Electoral aplica "la doctrina més restrictiva" de temps i ordre d'aparició en funció dels escons que va obtenir cada partit en els últims comicis i que són les normes que regeixen els espais gratuïts de propaganda electoral, ha explicat.

    Per Jorba, aquests criteris són contraris als que defensa el CAC, ja que, els mitjans audiovisuals públics tenen l'"especial responsabilitat" de transmetre una "informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural", especialment en els períodes electorals, que és quan ha d'"assegurar una informació suficient sobre les diverses ofertes electorals".

    Així mateix, ha considerat que "una informació de qualitat afavoreix l'elecció democràtica dels ciutadans, i per tant, reforça la qualitat de la democràcia mateixa".

    El representant del CAC ha presentat les conclusions a les quals ha arribat aquest organisme sobre la manera que els mitjans públics han d'oferir la informació electoral i segons les quals han de regir els principis d'equitat entre els partits, la professionalitat i l'interès informatiu.

    COMPATIBILITZAR CRITERIS PROFESSIONALS AMB PLURALITAT.

    L'equitat ha de fonamentar-se "en una igualtat escalonada" que, al seu torn, "es basa en la representativitat de les forces" i "s'avalua tenint en compte els seus resultats electorals". Tot i això, l'ordenació de la informació ha de fer-se de manera "flexible" i "en funció de l'actualitat". En resum, "es tracta de no posar en contradicció els criteris professionals i el principi de pluralitat", ha afegit Jorba.

    Aquestes conclusions són fruit de les Jornades sobre la Qualitat de la Informació en els Processos Electorals que va celebrar l'any passat conjuntament amb el Col·legi de Periodistes. Així, Jorba ha manifestat que el Consell té "amplis espais de coincidència" amb la preocupació que han mostrat sobre aquesta qüestió els professionals d'aquest mitjà.

    Tot i això, respecte a l'anomenada 'vaga de signatures' en mitjans públics, Jorba creu "lògic" que els professionals informin la ciutadania del seu desacord amb el format de blocs electorals, però considera que "la reiteració d'aquesta advertència en cadascun dels espais informatius pot fer que, als ulls del teleespectador, aparegui la sospita sobre la qualitat de la informació electoral".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies