| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dissabte, 14 de febrer de 2009
>

Una quarta part dels compradors dels comerços de Figueres són francesos

Un estudi de la UdG recomana que es busquin estratègies per no perdre clients amb el pas del TAV

MAR VICENTE. Figueres
Sis de cada deu compradors en comerços de Figueres són de fora del municipi, i d'aquests, un 40% són francesos. Això significa que una quarta part dels clients vénen de la Catalunya del Nord, sobretot de Ceret i Prada de Conflent. L'Ajuntament i l'associació de comerciants van presentar ahir un estudi elaborat per la UdG sobre la salut del comerç a la capital alt-empordanesa que recomana als botiguers que busquin estratègies per no perdre clientela amb el pas del TAV i que apostin pel comerç en línia per atraure compradors potencials, com ara els veïns de Perpinyà, que són els que menys vénen a Figueres per anar a comprar.



L'alcalde de Figueres, Santi Vila, el president de l'associació Comerç Figueres, Jordi Rotllant, i els redactors de l'estudi van insistir en el bon moment dels botiguers figuerencs, que reben molt bona valoració entre els enquestats per la UdG. De fet, l'informe assegura que més del 90% dels enquestats parlen bé de Figueres, recomanen anar-hi a comprar i hi tornen. A més, un 32,30% asseguren que van a comprar a la capital alt-empordanesa entre cinc i onze vegades l'any, tot i que la majoria tenen més de noranta minuts de camí per arribar-hi. Pel que fa a la despesa, un 75% dels enquestats gasten menys de 350 euros cada cop que van a Figueres.

Els nord-catalans, sobretot de Ceret i Prada, compren a Figueres sobretot roba (93,6%), calçat (65,3%) i, a molta distància, perfumeria, joieria i alimentació. Tot i que la majoria d'enquestats asseguren que només paren a Figueres, n'hi ha un 34,2% que també compren a altres poblacions alt-empordaneses, sobretot a la Jonquera. Allà hi compren sobretot alcohol, productes d'alimentació i tabac. De fet, l'estudi es planteja quina col·laboració s'ha d'establir amb la Jonquera, però també amb poblacions com ara Roses i Castelló, per establir vincles entre el turisme i el comerç. A més, la UdG aposta per crear un organisme en el qual participin Ajuntament i comerciants per estudiar les estratègies de futur i fer estudis sobre el comerç.





Competir en preu.
En una enquesta feta als veïns de Perpinyà s'ha detectat que un 95% dels enquestats valoren com a molt important el preu. Segons va explicar un dels elaboradors de l'estudi de la UdG, els botiguers figuerencs no han de tenir por de vendre el producte com de qualitat però barat. Precisament, va recordar que en els últims anys s'ha anat reduint el diferencial de preu entre les botigues locals i les de la Catalunya del Nord, i va advertir que aquest fet no durarà gaire més temps i que s'ha d'aprofitar per anar buscant estratègies per atraure públic. Mentre que el 2000 la diferència mitjana de preus era de vint punts, ara és de tretze.




Adaptar els horaris.
Una altra de les conclusions de l'estudi de la UdG és que els botiguers figuerencs haurien de modificar els horaris comercials i obrir al migdia. De fet, és una de les queixes que tenen la majoria de compradors nord-catalans enquestats. En canvi, els clients estrangers valoren molt positivament la varietat en el comerç. Pel que fa als serveis de la ciutat, el que més agrada als visitants francesos és la neteja dels carrers i el fet que els carrers siguin per a vianants, mentre que troben a faltar un bon transport urbà i zones d'aparcament. L'alcalde, Santi Vila, va recordar que hi ha una previsió per fer 1.500 aparcaments més, i va destacar el fet que Figueres sigui una gran plaça on es pot anar a comprar a l'aire lliure. «Hem d'estar tranquils i esperançats», va dir.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El petit comerç a Girona aguanta el cop de la crisi i augmenta un 12% el nombre de treballadors en un any

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.