| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dijous, 5 de febrer de 2009
>

Maragall atia la polèmica en voler avançar el curs escolar al 7 de setembre

Associacions de pares, sindicats d'ensenyants i partits s'oposen al calendari i critiquen les formes del conseller

LAURA PORTAL. Girona
El conseller Ernest Maragall va protagonitzar ahir l'enèsima polèmica com a titular d'Educació. El motiu: el calendari escolar. Aquest és un afer que cueja des de fa anys entre els sectors implicats: pares i mares, sindicats d'ensenyants, partits polítics. Maragall va presentar ahir una proposta de calendari que avançaria l'inici de curs escolar al 7 de setembre i que inclouria una setmana de vacances entre febrer i març. El curs acabaria igual que ara. Tot i que aquest calendari es començava a debatre ahir al vespre en el Consell Escolar, les maneres del conseller donaven a entendre que ja estava tot fet i això va encendre els ànims, inclosos els dels socis de govern, ERC i ICV. Els partits consideraven poc adequat l'anunci coincidint amb el debat de la llei d'educació.


 Foto: LLUÍS SERRAT

+ A la imatge, nens i nenes a la sortida de l'escola Eiximenis de Girona. Foto: LLUÍS SERRAT

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha enviat al president del Consell Escolar de Catalunya, Pere Darder, una proposta de reforma del calendari a fi i efecte que el consell, format per la comunitat educativa, n'emeti un dictamen.



COMENÇAR ABANS.
La proposta del Departament d'Educació preveu un avançament de l'inici dels dies lectius al principi de curs, de manera que les classes s'iniciarien la segona setmana del mes de setembre.



VACANCES ENTRE FEBRER I MARÇ.
El Departament d'Educació planteja en la proposta de reforma una aturada d'una setmana de les classes el mes de febrer, que es consideraria vacances.



SENSE HORARI INTENSIU AL JUNY.
Al mes de juny, les escoles d'educació infantil i primària mantindrien el mateix horari de tot el curs.



SENSE DATA D'APLICACIÓ.
Educació deixa la porta oberta perquè el nou calendari escolar pugui entrar en vigor el curs 2009/2010 o perquè es deixi aprovada la reforma per a la seva aplicació el curs 2010/2011.

En la presentació de la proposta, la conselleria d'Educació ha tingut en compte l'informe elaborat per una comissió que ha analitzat els calendaris escolars dels diferents països europeus, la resta de comunitat autònomes de l'Estat i ha valorat els pros i contres dels diferents models de calendari.

El Departament d'Educació ha proposat l'opció més idònia des del punt de vista pedagògic, donat que tant en el primer com en el tercer trimestre del curs escolar a Catalunya, es produeixen diverses aturades com a conseqüència del calendari laboral vigent. En canvi, en el segon trimestre, no es produeix cap descans en els dies lectius. La setmana de febrer s'ajustaria anualment en funció de Setmana Santa.

El Departament d'Educació treballarà per avançar alguns dels processos que actualment du a terme amb la finalitat de poder tenir tancades matriculacions i provisions de plantilles als centres educatius el mes de juliol per, d'aquesta manera, poder garantir una bona planificació i distribució dels recursos humans a cadascun dels centres.



ESCOLES OBERTES AL JUNY I AL SETEMBRE.

Des del curs 2006/2007, el Departament d'Educació publica convocatòries per a activitats d'escoles obertes durant l'última setmana de juny i les dues primeres del mes de setembre. Aquestes convocatòries dirigides a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya i als ajuntaments, han sumat entre el 2006 i el 2008 prop de 6,3 milions d'euros. Malgrat l'oferta d'ajuts, les demandes han estat sempre inferiors al 20 per cent de la quantitat convocada. El Departament continuarà obrint aquestes convocatòries incloent-hi el concepte d'activitats d'escoles obertes la setmana festiva del febrer.

El Consell Escolar de Catalunya, en el qual estan representats els agents de la comunitat educativa, sotmetrà ara a consideració aquesta proposta de reforma de calendari. Al final de la deliberació, que es perllongarà en diverses sessions durant aquest mes, el Consell Escolar emetrà un dictamen preceptiu per fer les recomanacions que consideri a la proposta enviada pel Departament d'Educació.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tothom en contra

>El calendari europeu

>La reacció dels partits

>QUÈ LI SEMBLA LA PROPOSTA?

>Educació vol avançar el curs una setmana i que n'hi hagi una de vacances al febrer

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.