| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


diumenge, 1 de febrer de 2009
>

L'Auditori-Palau de Congressos de Girona

L'ocupació ha aconseguit un equilibri entre els usos culturals i els congressuals. Però tot i que la repercussió del Palau ja va suposar vuit milions d'euros el 2007, volem convertir la ciutat en un centre congressual de primera línia

opinió
President del comitè executiu de la Fundació Auditori-Palau de Congressos. Regidor de l'Ajuntament de Girona


IGNASI THIÓ..

+ Imatge d'un congrés celebrat l'any passat al Palau de Congressos. Foto: MIQUEL RUIZ

Darrerament s'ha parlat de l'Auditori-Palau de Congressos de Girona, i lluny de voler polemitzar sobre si és un auditori o un palau de congressos, vull recordar la curta història d'aquest equipament i fer balanç del que s'ha fet fins ara.

Ja fa molts anys, cap a finals dels 90, els responsables de l'Ajuntament de Girona van decidir construir un equipament que pogués fer dues funcions, la de palau de congressos i la d'auditori. En aquests gairebé tres anys de funcionament, val a dir que va ser una bona decisió per a les comarques gironines.

En la recerca del finançament, vull recordar que només el Ministeri de Cultura i el Departament de Cultura del nostre govern van donar suport a la construcció de l'equipament, assumint nou milions d'euros, que representen el 50% del cost, evidentment per construir un auditori i no un palau de congressos.

En aquest moment també cal saber que Girona no es podria permetre el cost de mantenir els equipaments separadament, ni tan sols el de mantenir un equipament que fes una sola de les funcions. Ho vull remarcar, No podríem mantenir un palau de congressos de les característiques del que tenim, ni tampoc un auditori.

Una vegada dissenyat i construït, tenim el repte de treure'n el màxim rendiment i, per tant, cal treballar amb les dues funcions de l'equipament i mirar d'optimitzar-ne encara mes la versatilitat.

L'ocupació del darrer any de l'Auditori-Palau de Congressos ha aconseguit un equilibri entre els usos culturals –aproximadament 120 usos– i els congressuals –uns 140 usos entre congressos, convencions, actes d'empresa, seminaris...

Èxit de públic i d'ocupació També sobre aquests usos, vull fer unes reflexions: primer, l'èxit de públic que ha suposat la programació de l'auditori, amb gairebé 40.000 espectadors l'any 2008 i unes ocupacions per sobre del 75%, i segon, que estem gairebé a l'òptim de l'ús cultural. La programació estable no creixerà gaire més en nombre de concerts, i les audicions escolars, els usos del Conservatori i de l'Escola Municipal de Música, així com els assajos de les orquestres, tampoc, i finalment, vull incidir que per ara no tenim cap problema de convivència, ja que encara no hem hagut d'escollir entre una activitat cultural i una activitat congressual.

Sobre l'ocupació congressual, vull dir que des del primer moment hem superat l'estudi que va fer la consultora KPMG sobre l'ocupació congressual a Girona, i que aquesta creix constantment. Vull dir que la repercussió del Palau de Congressos a les comarques gironines va suposar l'any 2007 vuit milions d'euros, però en volem més. La fundació que gestiona el Palau i el seu departament comercial treballen amb l'objectiu d'aconseguir que al Palau hi hagi activitat cada dia de l'any, i si pot ser, tres o quatre activitats variades cada dia, que aquestes generin ocupació hotelera i de restauració, que els acompanyants comprin al comerç de la ciutat, agafin taxis i visitin la nostra ciutat i les comarques gironines.

Evidentment, el Palau encara no ha aconseguit la velocitat de creuer en l'activitat congressual, però no ens n'hem de lamentar sinó agafar el repte i entre tots dotar la ciutat perquè sigui un centre congressual de primera línia; és una oportunitat per dotar la ciutat de tots els serveis necessaris per aconseguir més congressos.

Fa pocs dies van venir a visitar el Palau de Congressos coincidint amb la fira EIBTM (la principal en el sector del turisme de negocis) les juntes de les OPC d'Espanya (organitzadors de congressos), i opinen que el Palau és de les millors destinacions que hi ha a l'Estat per la capacitat, per la localització i per la mida de la ciutat.

També va venir Rob Davidson, un dels gurus del turisme congressual, que va dir que Girona, juntament amb Dublín, és una de les destinacions emergents a Europa per al turisme de negocis.

Totes aquestes accions es fan conjuntament amb Girona Convention Bureau (Cambra de Comerç), amb el Patronat de Turisme de la Diputació, amb Turisme de Catalunya i informant-ne l'Associació d'Hostaleria Girona Radial.

En definitiva, ara que tenim temps econòmicament difícils, podem dir que tenim un auditori i palau de congressos preparat per crear dinamisme a la ciutat i les comarques gironines, i que ara és un repte de tots. De la Fundació Auditori-Palau de Congressos, de l'Ajuntament de Girona, de les administracions supramunicipals i de la societat gironina, per aconseguir treure'n el màxim rendiment.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.