| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 14 de maig de 2024


dissabte, 31 de gener de 2009
>

El finançament, l'últim de la llista

Els catalans, segons l'enquesta del CEO, demanen al govern que es fixi com a prioritat l'atur, la política social i l'habitatge abans que la negociació amb Solbes

SERGI PICAZO. Barcelona
Tots els grups del Parlament, des d'ICV-EUiA fins al PP, han posat la negociació del finançament de Catalunya com la prioritat número 1. Però just en la recta final de la negociació amb el govern espanyol, l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió reflecteix que la majoria dels catalans consideren que el govern hauria de prioritzar la lluita contra l'atur i la millora de l'accés a l'habitatge, molt abans que la qüestió del finançament. Només el 2,3% dels enquestats ho consideren prioritari.


El 37% dels catalans demanen que la Generalitat es fixi com a prioritat la lluita contra l'atur i la precarietat laboral; el 21% demanen que la Generalitat millori les seves polítiques socials, i el 19% volen més possibilitats per accedir a un habitatge protegit. Contràriament, són pocs els que, segons la mateixa enquesta, creuen que la negociació amb el ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha de ser una prioritat per al govern de José Montilla. L'explicació del director del Centre d'Estudis d'Opinió, Gabriel Colomé, és que els ciutadans «estan més preocupats per allò que els afecta més directament», encara que «a la llarga el model de finançament tingui molt a veure amb els problemes quotidians de la gent en una situació de crisi». Les dades de l'estudi Percepció ciutadana de les polítiques públiques del govern indiquen també que el millor que ha fet en el darrer any el govern és millorar les infraestructures –un 20%–, ampliar la política social –un 18,5%– i modernitzar el sistema sanitari –un 9%.



SUSPÈS EN ECONOMIA
La nota mitjana que els catalans donen al govern és un 5,46. «Una nota alta», segons Colomé. Concretament, gairebé un 47% li donen l'aprovat, i un 25%, un notable, però, contràriament, un 21% el suspenen. La Generalitat suspèn pràcticament en totes les facetes econòmiques: política econòmica –baixa un punt respecte de fa dos anys–, mercat laboral i habitatge. Tampoc arriba al 5, tot i que amb una lenta milloria, en justícia. D'altra banda, les conselleries més valorades són la de Cultura (Joan Manuel Tresserras, ERC) –amb un 5,81– i la de Sanitat (Marina Geli, PSC) –5,80–. També surten benparades les àrees de Medi Ambient –5,57– i Transports Públics –5,76.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Immigració: positiva o negativa?

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.