| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


divendres, 30 de gener de 2009
>

La punció dactilar per fer la prova del Sintrom s'aplica només en 14 de les 36 ABS gironines

Nou mil gironins han de controlar-se periòdicament el tractament anticoagulant

NÚRIA ASTORCH. Girona
La prova per controlar el tractament anticoagulant oral, coneguda popularment com la prova del Sintrom, es du a terme per mitjà de la punció digital a catorze de les trenta-sis àrees bàsiques de salut (ABS) de la regió sanitària de Girona. I a les vint-i-dues restants, es continua fent pel sistema tradicional d'extracció de sang. Prop de 9.000 gironins s'han de fer periòdicament aquesta prova, i el Departament de Salut té previst d'implantar gradualment la punció dactilar a totes les ABS.


+ Personal del CAP de Montilivi, fent la punció./ Foto: MANEL LLADÓ

Uns 9.000 pacients amb problemes de circulació de la sang han d'adreçar-se mensualment al seu ambulatori o hospital de referència per controlar el tractament anticoagulant oral que segueixen i, a partir dels resultats, mantenir o canviar les dosis del medicament, el Sintrom, que és el nom comercial del fàrmac. D'entre aquests pacients, n'hi ha que han de fer-se aquestes proves de forma temporal, però n'hi ha molts que, a causa de la seva patologia, fa anys que se la fan i que hauran de continuar-se-la fent. El fet que hi hagi dos mètodes diferents per fer aquesta prova –el tradicional i el nou– ha provocat les queixes d'alguns usuaris, que reclamen tenir accés a la punció dactilar en lloc de l'extracció. La punxada al dit resulta més pràctica i còmoda per als usuaris que l'extracció.

Fonts de la regió sanitària de Girona han explicat que l'objectiu és implantar gradualment a tot el territori la punció dactilar, una pràctica, però, que requereix una formació prèvia dels professionals i l'adquisició dels aparells, que ja s'està duent a terme. Així, és previst que la tècnica s'introdueixi a l'ABS de Peralada i el Consorci Assistencial del Baix Empordà (CABE) ha iniciat una prova pilot amb els pacients fràgils, en la major part persones grans amb malalties cròniques. Dels 9.000 gironins que s'han de fer la prova del Sintrom, uns 3.000 ja ho fan per mitjà d'una punció dactilar.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'origen orgànic de la fibromiàlgia

>El Trueta va derivar l'any passat 1.441 operacions a la clínica Girona i a la Salus

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.