| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de maig de 2024


dimecres, 28 de gener de 2009
>

El govern no preveu canviar les normes de construcció per afrontar vents extrems

Interior preveu fenòmens meteorològics extraordinaris més freqüents però l'executiu només es planteja obrir el debat

XAVIER MIRÓ. Barcelona
El govern no es planteja per ara demanar canvis en la normativa estatal de construcció d'edificis pel que fa a la velocitat i a la persistència d'un temporal de vent extraordinari. L'executiu recorda que el fenomen d'aquest cap de setmana ha estat totalment excepcional, que és el primer cop que s'activa el Pla de Protecció Civil per causa del vent i que no hi ha registres amb ratxes tan fortes de manera generalitzada. Després del balanç que feia ahir el govern, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, admetia que «s'ha de fer una reflexió» amb les dades de la naturalesa del fenomen que s'ha produït, els efectes que ha tingut en cada zona i la freqüència potencial. Qualsevol canvi normatiu ha de venir d'aquest debat, «no per pura reacció al que ha passat».


+ Un mur i un arbre a la carretera de les Masies, dissabte passat a l'Espluga de Francolí. Foto: Ò.P.J.

Abans-d'ahir, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, admetia que caldria avaluar els protocols d'emergències actuals per fer front a «fenòmens extraordinaris» semblants al de dissabte com a conseqüència del canvi climàtic. Tot i que els experts admeten que ara per ara no es pot afirmar que el canvi climàtic provocarà vents més devastadors, també defensen que les condicions ambientals i meteorològiques canvien, i cal preveure-ho per adaptar-s'hi. En qualsevol cas, ja es pot afirmar que les intensitats i la persistència de moltes de les ratxes de vent que dissabte van escombrar el Baix Llobregat, l'Alt Penedès, el Baix Camp, la Conca de Barberà i l'Anoia tenen pocs precedents, i que el fenomen que es va produir va ser un cicló no tropical, també conegut com a bomba meteorològica, que va entrar a la península per la costa cantàbrica.

Des del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya s'ha admès que el fenomen ha desbordat la normativa de construcció d'edificis, que té en compte intensitats mitjanes en uns 50 anys. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va explicar en la reunió governamental d'ahir que el temporal va avançar per Catalunya en forma de llengües de vent lineal canalitzades per les valls, de manera que, per exemple, mentre que va arrasar arbres i construccions a la part central, no va afectar les masses boscoses dels cims laterals. Es descarten fenòmens afegits com ara tornados, tenint en compte que la caiguda d'arbres s'ha produït també de manera lineal, com si es tractés de la caiguda de fitxes de dòmino. També en les clarianes boscoses on els arbres estan més espaiats i desprotegits hi ha hagut una devastació en forma de clapes.



GESTIÓ CORRECTA


En la compareixença pública posterior al consell executiu, el conseller Maragall deixava clar que a dissabte Catalunya hi va haver un fenomen extraordinari del qual no es tenien registres tan extrems, i que per primer cop va obligar la Generalitat a activar el pla de protecció civil per temporal de vent. El conseller admet que cal obrir una procés de reflexió sobre el fenomen, el seu comportament i la freqüència amb què es podria repetir, abans de prendre qualsevol decisió precipitada sobre canvis de normativa en la construcció d'edificis. No hi pot haver un canvi normatiu «per pura reacció» als fets de dissabte.

Maragall va defensar la gestió del govern pel que fa a protocols de prevenció i actuació, així com l'actuació de les administracions locals i les empreses de serveis de subministrament.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>360 escoles danyades i 1.206 hectàrees de bosc malmeses

>40 km de línies elèctriques arrasades al Baix Llobregat

>Un veí de Tarragona es converteix en la vuitena víctima mortal del temporal

>Enterren el voluntari que va morir mentre retirava arbres a la Palma

>Els alcaldes de l'Anoia critiquen el funcionament del telèfon d'emergències

>Valldoreix demana ajuts a Montilla i Rangel

>El vent fa tancar el teatre Atrium

>Afectat el 85% del cultiu d'hivernacle del Parc Agrari del Baix Llobregat

>«Bomba meteorològica»

>El vent no remet del tot

>Vandellòs, un altre productor a les fosques

>Vidres trencats al pavelló firal de Remolins

>La demarcació va recuperant la normalitat

>Valls no cobrarà impostos pels arranjaments

>El govern no preveu canviar les normes dels edificis perquè aguantin vent extrem

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.