| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 11 de maig de 2024


dimecres, 21 de gener de 2009
>

L'esperança i l'optimisme tornen als EUA

Uns tres milions de persones van presenciar el jurament d'Obama com a nou president del país

DOLORS BELLÉS.
Washington era ahir una ciutat entregada al que per a milers i milers de persones era un somni que semblava impossible. Entre dos i tres milions de persones van congregar-se al centre de Washington per ser testimonis directes de la presa de possessió de Barack Obama com a president dels EUA. Un moment històric, no només perquè s'ha convertit en el primer president negre dels EUA, sinó perquè ha retornat l'esperança al país i en ell els nord-americans i el món sencer han dipositat les seves esperances. L'ambient que es respirava a Washington era d'optimisme i alegria, i la consigna «Sí, podem» ressonava per tota la ciutat





+ A dalt, Obama signa la primera acta com a president i el vicepresident Biden jura el càrrec. A baix, els expresidents Bush pare i Clinton, amb Hillary Clinton.

Les expectatives generades per Obama no tenen precedents. Els experts diuen que només són comparables a les que es van crear amb l'arribada de Nelson Mandela al poder. En la seva persona els nord-americans han dipositat totes les esperances. Obama significa esperança i optimisme. Per això, la seva investidura va ser la més vista de totes. Entre dos i tres milions de persones es van desplaçar fins a Washington per viure una jornada històrica, la presa de possessió del primer president negre dels Estats Units.

Sis hores abans d'iniciar-se l'acte, a la ciutat de Washington ja no hi cabia ni una agulla. El metro va obrir les portes a les quatre de la matinada com si fos hora punta. La gent estava contenta, somrient i plena d'il·lusió. Portaven molt de temps, des del novembre passat en què van celebrar-se les eleccions, esperant aquest dia, el del canvi. Un dia que per a Obama va començar, com marca la tradició, assistint a un ofici religiós. Després, el president sortint, George Bush, i la seva dona, Laura, van rebre el matrimoni Obama a la Casa Blanca. Més tard, i acompanyats del vicepresident sortint, Dick Cheney, i l'entrant, Joe Biden, i la seva dona, Jill, van esmorzar. A continuació va celebrar-se l'esperada cerimònia d'investidura a les escales del Capitoli. Finalitzat l'acte, Obama, convertit en el 44è president dels EUA, i la seva dona van recuperar forces amb un dinar amb els congressistes.

Conclòs l'àpat, es va fer l'altre acte més esperat: la tradicional desfilada, que va dur el nou president i la seva família de l'avinguda de la Constitució a la Casa Blanca. Un trajecte de tres quilòmetres en què va ser aclamat per la multitud.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Gates, l'home que es va perdre l'acte

>Bush passa a la història

>Líders de tot el món donen suport al nou president i desitgen que tingui èxit per afrontar el futur

>Obama comença a construir el seu llegat

>Un ascens meteòric

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.