| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimecres, 14 de gener de 2009
>

Setanta anys complint amb el món de la discapacitat

Les dades són rotundes: l'ONCE i la seva fundació han tancat l'any 2008 amb més de 118.000 llocs de treball directes i indirectes, dels quals més de 93.000 són ocupats per persones amb algun tipus de discapacitat

tribuna
Delegada Territorial de l'ONCE a Catalunya


TERESA PALAHÍ I JUAN..

+ Alumnes de l'ONCE a un camp d'aprenentatge on es va adaptar al Braille totes les activitats que fa la mainada. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

El passat 13 de desembre, festivitat de Santa Llúcia, l'ONCE va complir els seus primers 70 anys i la Fundació ONCE va celebrar el seu 20è aniversari.

El model de l'ONCE i la seva fundació, assentat al nostre país i admirat fora de les nostres fronteres, ha assolit que les persones cegues o amb altres discapacitats surtin de la indigència o del subsidi i s'integrin en la societat, especialment mitjançant una feina digna. És un model en què les persones amb discapacitat decidim no ser una càrrega sinó aportar a la societat, generar riquesa i mostrar que som uns ciutadans més.

Al llarg d'aquest darrer any hem celebrat aquests aniversaris amb diverses actuacions. Una va ser la mostra itinerant Seguim complint, que va ser al moll de la Fusta de Barcelona de l'1 al 4 d'octubre i va permetre a milers de ciutadans, sobretot infants, viure en primera persona les sensacions i vivències de les persones amb discapacitat.

La publicació de dos llibres ens han ajudat a fer memòria de les nostres arrels. Gràcies a una subvenció del govern de la Generalitat, dins el programa de recuperació de la memòria històrica, hem pogut tenir una biografia completa de l'escriptor i polític republicà Roc Boronat, l'impulsor i el primer president del Sindicat de Cecs de Catalunya. Precisament, el concurs literari en llengua catalana que porta el seu nom i que promou l'ONCE a Catalunya ha complert enguany 10 anys.

També hem tingut l'oportunitat de presentar un llibre que recull la història, breu però intensa, d'aquest sindicat, la institució social que va encarnar per als cecs catalans el somni republicà. Com a exemple de l'excel·lent treball realitzat, un any després de la seva constitució, el 1934, ja eren 325 els venedors del cupó a Barcelona i el seu cinturó industrial, quantitat que es va doblar l'any següent. A més, disposava d'una biblioteca, un consultori mèdic i aules on s'impartia mecanografia, càlcul mecànic i música, entre altres matèries. Ha estat el nostre homenatge als seus fundadors, precursors del que desprès ha estat l'ONCE, perquè també de la unitat i la solidaritat que ells propugnaven està forjada la nostra organització.

Uns 118.000 llocs de treball Des dels inicis de la nostra organització, l'educació i l'ocupació s'han considerat les claus per tal que els cecs assoleixin la seva normalització a la societat. De fet, els primers beneficis del cupó es van destinar sobretot a escoles per tal que els nens cecs poguessin estudiar i guanyar-se la vida no només venent el popular cupó.

Setanta anys després, les dades són rotundes: l'ONCE i la seva fundació tanquen l'any 2008 amb més de 118.000 llocs de treball directes i indirectes, dels quals més de 93.000 són ocupats per persones amb algun tipus de discapacitat, que estan integrades amb plenitud en el teixit productiu. Aquí hi ha el nostre èxit: ser uns més de la societat, també en la solidaritat que la nostra ocupació suposa per a la resta de ciutadans.

Per això, el fet que l'ONCE i la seva fundació siguin el primer agent de creació d'ocupació i que l'any 2008, amb una situació econòmica convulsa, haguem estat capaços de crear més de 3.600 llocs de treball és una satisfacció per a tots els que formem part d'aquesta família.

L'educació, eina d'integració L'educació i la formació contínua són palanques clau per ser més competitius i per accedir a llocs de treball de millor qualitat. Per això, aquesta és una altra prioritat de l'ONCE i la seva fundació. En primer lloc, per als més de 7.500 nens cecs que són atesos per l'ONCE, en col·laboració amb les comunitats autònomes, per tal que puguin assistir a les classes en igualtat amb els seus companys. I ho fan gràcies als més de 3.000 tècnics en educació que tenim, que s'encarreguen cada dia, a qualsevol racó, de fer arribar als nens i joves cecs la tecnologia i les adaptacions que els permeten continuar les classes i avançar cap al futur.

Però a més, des de la Fundació ONCE també dediquem tots els nostres esforços a la formació de les persones amb discapacitat. Només l'any 2008, un total de 5.300 persones amb discapacitat s'han format per millorar les seves possibilitats de trobar una feina o millorar-ne l'actual. A aquesta dada se sumen els més de 21.000 venedors de l'ONCE que cada any reben cursos de formació de nous productes, noves tècniques de venda i ús de la tecnologia amb la qual treballen.

Però aquest model de l'ONCE i la seva fundació, avui absolutament consolidat, no seria possible sense la solidaritat de la ciutadania que cada dia compra els nostres productes de joc, perquè saben que estan col·laborant en la creació d'una societat millor per a tots. Aquesta ciutadania sap també que quan ens necessitin –perquè tots podem tenir una discapacitat en algun moment de la nostra vida– ens trobaran i ens tindran al seu costat. Perquè nosaltres, 70 anys després, continuarem complint el nostre compromís amb el món de la discapacitat.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.