| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dissabte, 10 de gener de 2009
>

Sobre els transgènics



JORDI MARCH I NOGUÉ. LA BISBAL D'EMPORDÀ (BAIX EMPORDÀ)..
Vull expressar el meu desacord amb part de l'article de la Tribuna d'El Punt del diumenge 4 de gener del 2009, signat per Joaquim Coello i Brufau, d'entre els molts aspectes de què tracta en voldria destacar alguns:

1. Hi ha un dèficit de producció d'aliments. Això és parcialment veritat: el que manca, sobretot, és una millor distribució i adequació en la producció, ja que tot i que hi ha hagut una situació de quasi emergència en les reserves de cereals actualment hi ha aliments per a tothom.

2. Un dels problemes és la política agrària europea i dels EUA que subvenciona un tipus determinat de cultiu. Només diré que l'alliberament del comerç no garanteix el dret a l'alimentació.

3. Aquesta manca es pot resoldre amb els productes transgènics. Però això és totalment fals: la utilització de productes transgènics fa augmentar més la dependència econòmica amb unes empreses (que l'únic interès que tenen és augmentar els seus guanys). La principal d'aquestes empreses s'ha caracteritzat per ocultació de proves contràries als seus interessos comercials, amb resultat de contaminació ambiental i afectació de la salut de persones, a part d'exercir pressions polítiques (per autoritzar els seus productes, i bloquejar estudis contraris), polítiques comercials monopolistes, propaganda enganyosa, etc. Així no solament no són una solució, sinó que són un problema per a milions d'agricultors i per a la fam del món.

Les millors solucions són les que impliquen un comerç just (més regulació i implicació dels consumidors), uns recursos hídrics millor aprofitats i de manera equitativa, uns conreus adaptats a cada realitat (terrenys, meteorologia, costums) i suficientment diversificats, etc. I, finalment, canviar l'estil de vida: disminució de la producció càrnia com a element bàsic en l'alimentació occidental i que comporta que grans extensions de terreny es dediquin a cultius per a la ramaderia. Disminució del consum energètic, obvi; i en el cas concret dels aliments, disminuir la necessitat, real o fictícia, del seu transport (ja que el seu cost anirà augmentant amb la disminució dels recursos energètics no renovables).


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.