| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimarts, 30 de desembre de 2008
>

Consum responsable, el millor regal

El comerç just és un mecanisme poderós per corregir les desigualtats perquè converteix els consumidors passius i anònims del Nord en ciutadans actius i decisius en les interaccions de l'economia del propi país amb les del Sud

tribuna
Director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària


DAVID MINOVES..

+ Una botiga de comerç just, d'Intermon Oxfam, a Reus. Foto: MARTA MARTÍNEZ

Cada cop som més conscients que calen avenços significatius en la lluita per un desenvolupament equitatiu i sostenible per eradicar la pobresa i la fam al món. I també sabem que no assolirem aquest objectiu sense la complicitat i la participació activa del gros de la ciutadania dels països del Nord.

Avui poca gent dubta de la relació entre les accions quotidianes de la ciutadania del Nord i les possibilitats de desenvolupament dels pobles del Sud. Aquesta relació passa per la transformació de les societats del nord i pel canvi en el nostre comportament com a ciutadans i ciutadanes i com a consumidors i consumidores. Optant pel comerç just, consumint de manera responsable, estalviant de manera crítica a través de la banca ètica o fent un turisme respectuós amb el medi i la cultura dels pobles que visitem, influïm de manera positiva en el desenvolupament del Sud.

De la mateixa manera que quan comprem joguines mirem pels interessos dels infants, que siguin adequades per a la seva edat, que no siguin bèl·liques, que siguin estimulants, segures, sòlides, que no reprodueixin els estereotips per qüestions de gènere i respectin el medi ambient, perquè no podem ser igualment exigents amb els drets de les persones que han produït aquestes joguines? O amb els de les persones que produeixen els aliments que consumim durant aquestes festes?

El consum transformador A través del nostre model de consum podem contribuir a transformar les relacions internacionals i les realitats dels països menys afavorits molt més que amb els grans projectes de cooperació al desenvolupament. La pobresa i la fam no són fruit de la manca de sistemes de protecció laboral o de la falta d'aliments, sinó de les polítiques de producció, agràries i comercials imposades arreu del món que tenen per objectiu el benefici econòmic i no la satisfacció d'un dret fonamental o d'una necessitat bàsica.

El comerç just és un mecanisme poderosíssim per corregir aquest escenari de capacitats desiguals, perquè converteix els consumidors i consumidores passius i anònims del Nord en ciutadans i ciutadanes actius i decisius en les interaccions de l'economia del propi país amb les del Sud.

El comerç just ens atorga el poder d'intervenir positivament en els processos de producció i distribució de productes. Gràcies a les xarxes de comerç just avui podem conèixer l'origen i les condicions laborals de producció d'alguns dels béns que consumim, i això ens dóna l'opció, com a consumidors i consumidores, de decidir amb plena consciència per quins productes optem i quines conseqüències comporta aquesta tria.

Aquest Nadal tenim la possibilitat d'optar per una altra manera de consumir, conscient i crítica, incorporant a les nostres decisions de compra factors ètics i de valors, apartant-nos del consumisme irracional i exercint la nostra capacitat de consum coherent i responsable. Ara només cal dur aquest compromís a la pràctica.





Optem per consumir d'una manera conscient i crítica


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.