| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dimarts, 30 de desembre de 2008
>

Primeres cures a la platja esventrada

Les màquines comencen a treballar per refer el litoral barceloní, i l'Ajuntament confia a tenir-lo regenerat per Setmana Santa

IVAN VILA. Barcelona
L'epíleg del duríssim temporal, que ara sembla que ja ha remès definitivament però que durant el cap de setmana va arrasar el litoral català i va causar tres morts per cops de mar només a la demarcació de Barcelona, és una feinada, perquè ara toca refer les platges desmantellades per la llevantada. Les màquines ja van començar ahir a treballar en el que queda dels sorrals barcelonins, que l'Ajuntament espera que estiguin recuperats del tot per Setmana Santa, mentre els empleats dels locals malmesos, a Barcelona i arreu, prosseguien amb la seva cursa contra rellotge per tornar a tenir els establiments practicables com més aviat millor. La magnitud de les destrosses va dur ahir l'executiu estatal a oferir també ajut als afectats, que s'afegiran als promesos per la Generalitat.


+ Tres operaris desmunten el que queda de la terrassa del restaurant O Pollo, a la Barceloneta. Foto: ANDREU PUIG

La platja esventrada, aprofitada només per surfistes que aprofiten les últimes onades del temporal i pels coloms que picotegen entre la porqueria que atapeeix la sorra. Hi ha també un grupet d'ancians gratant a veure què troben entre les deixalles ensorrades, i quatre despistats que hi fan esport o que han portat els nens als jocs infantils que hi ha arran de mar com si res. Com si, per exemple, no hi hagués quedat al descobert una conducció elèctrica que anava sota la sorra, un tub de goma negra que ara sacsegen les onades al llarg de més de 50 metres. La platja, amb els budells a l'aire, literalment. La resta dels que la trepitjaven ahir al matí eren operaris. La reconstrucció ja ha començat.

Operaris conduint les màquines que tractaven de redistribuir la sorra en aquelles zones on en quedava, o que desmuntaven el castigat entarimat de fusta que cobria la part de la platja a tocar del passeig marítim. Treballadors municipals amb impermeables groc fluorescent intentant treure la sorra de les llambordes del passeig marítim, i netejar el que poden. I empleats dels restaurants dels porxos de la Barceloneta, endreçant i netejant els locals, un cop eixugats de l'aigua abocada per les onades de fins a sis metres que durant el pont de Nadal van sacsejar el litoral barceloní.

D'aquests últims, els més enfeinats són els del restaurant O Pollo, el més malmès juntament amb La Oca Mar, el local de l'espigó de Bac de Roda. A l'O Pollo, tres operaris desmunten el que queda de la plataforma on hi havia la terrassa del local, que la mossegada a la sorra va deixar descalçada. Entre les taules i cadires apilades, dos homes més netegen i reorganitzen com poden l'interior del restaurant. Van haver de tancar divendres, explica un, i no poden tenir baixada la persiana gaires dies més: tenen reserves per la revetlla de demà. Un marge de temps esquifit com la franja de sorra que ara separa el restaurant de l'aigua.

Aquest punt, a la banda de ponent de la Barceloneta, és precisament, i com sempre que hi ha llevantades, un dels més castigats. Els altres són la platja de la Nova Mar Bella i la més nova, la de Llevant, a tocar del Fòrum, que, com la plataforma guanyada al mar allà mateix per fer-hi el zoo marí, no ha tingut destrosses. No com el port olímpic, on ahir els pèrits ja calculaven els danys.

Els de les platges encara no han estat quantificats: és massa aviat i cal esperar que remeti del tot el temporal per veure quanta sorra de la que ha marxat torna, va argumentar ahir la tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, que va comparar les destrosses amb les del temporal de l'any 2001. Llavors, només reposar la sorra ja va costar 80 milions de pessetes, la meitat dels quals va sufragar el consistori. Ara, la sorra és cosa del govern estatal, que també haurà d'assumir les reparacions dels espigons. Això, però, serà a més llarg termini. De manera immediata, el que cal és «recollir els elements perillosos i treballar en la reparació de les conduccions d'aigua i llum, que han quedat molt malmeses», va explicar Mayol. Els budells. El consistori, que vol aprofitar per fer una galeria de serveis que aplegui les dues conduccions, té una seixantena de persones cosint la platja esventrada. Mayol confia que estigui refeta per Setmana Santa, quan comença a ser lloc de pelegrinatge de barcelonins i turistes. Bastant més marge que el del propietari de l'O Pollo.

Posats a trobar algun aspecte positiu, Mayol va destacar que, com a mínim, s'ha demostrat que les obres d'estabilització ja fetes han resultat eficaces, perquè la de la Nova Icària i la de Sant Sebastià, que ja tenen espigons de protecció, el de la primera submergit, han estat les platges menys castigades.

La resta de les proteccions encara s'han de fer. La primera ha de ser un espigó en forma de mur submergit paral·lel a la línia de platja a la Mar Bella, la construcció del qual s'havia d'aprovar a l'octubre mitjançant un acord entre l'Ajuntament i el ministeri que s'ha endarrerit i tot just s'acaba de signar. La previsió és aixecar-lo el 2009, i l'any següent protegir amb murs similars la resta del litoral barceloní. Però Mayol va recordar que, en platges artificials com la de Barcelona, i «tot i que cada cop es va afinant més» en la protecció, si el temporal és molt virulent «sempre hi haurà un grau d'afectació que no es pot evitar». No es poden posar dics al mar.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El temporal remet

>Destrosses per tota la ciutat

>Troben al riu la Muga el cotxe del noi desaparegut diumenge

>Remolquen fins a Tarragona el ferri de Palamós accidentat divendres

>Les poblacions de muntanya recuperen a poc a poc la normalitat

>La llevantada es «menja» bona part de la sorra de les platges del Maresme

>Evacuen una cinquantena de persones que havien quedat aïllades en una casa rural de la Vall d'en Bas

>Pla global per consolidar les parets de Montserrat contra les esllavissades

>L'Estat també promet accions d'urgència per als municipis afectats pel temporal

>Troben al riu la Muga el cotxe del noi que va desaparèixer diumenge a Castelló

>Barcelona afronta la reconstrucció d'un litoral esventrat pel temporal

>Barcelona afronta la reconstrucció d'un litoral esventrat pel temporal

>Barcelona afronta la reconstrucció d'un litoral esventrat pel temporal

>Barcelona afronta la reconstrucció d'un litoral esventrat pel temporal

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.