| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimecres, 24 de desembre de 2008
>

El Museu del Cinema tanca l'any amb més ginys i la kriptonita de Superman

S'hi han inclòs una litofania, una rèplica del teatre òptic d'Émile Reynaud i noves peces de vestuari

LAURA PORTAL. Girona
El fons del Museu del Cinema s'amplia any rere any amb adquisicions de ginys del precinema i peces o altres objectes relacionats amb el cinema pròpiament dit. En un dels darrers actes de l'any, ahir es van presentar les noves joies de la col·lecció. Pel que fa als ginys, s'ha adquirit una litofania de fabricació alemanya de mitjans del segle XIX, dues escultures de bronze que representen uns llanternistes i que contextualitzen la popularitat de la llanterna màgica a l'Europa dels segles XVIII i XIX, i una rèplica de pel·lícula per al teatre òptic d'Émile Reynaud. A més, en la col·lecció la Fàbrica dels Somnis de Maite Mínguez, que s'ha renovat, s'hi podran veure peces de mitòman com ara un cristall de kriptonita del Superman del 1978 o el vestit de Marlene Dietrich a Fatalidad.


 Foto: JOAN SABATER

 Foto: JOAN SABATER

+ D'esquerra a dreta, la litofania, el vestit de Marlene Dietrich de la col·lecció de Maite Mínguez, i les mans de Johnny Deep a Edward Scissorhands. / Foto: JOAN SABATER

Coincidint amb la celebració, diumenge, dels 113 anys de la primera projecció pública de cinema dels germans Lumière, el Museu del Cinema va presentar ahir les seves novetats i va recordar que diumenge tindrà lloc la tradicional jornada de portes obertes per recordar l'efemèride. Els visitants que entrin al Museu diumenge ja hi trobaran els nous hostes de les vitrines. Rareses del precinema i peces mítiques del cinema. Així, el Museu ha aconseguit una litofania. Aquesta és una tècnica que consisteix en una peça de porcellana en què s'hi ha esculpit una imatge en baix relleu. Si s'il·lumina per darrere, la peça adquireix l'aparença d'una fotografia. L'altra peça adquirida és un conjunt de dues figures de bronze, cadascuna d'uns trenta centímetres, que representen un home que du a l'esquena una llanterna màgica i la seva acompanyant que porta l'orgue que feia la música per acompanyar les imatges. Aquestes figures volen donar una idea del ressò que aquest giny va tenir en la societat europea abans que aparegués el cinema. Així mateix, el museu també pot exposar una rèplica d'un fragment d'Autour d'une cabine, una de les pel·lícules que Émile Reynaud exposava en el seu Teatre Òptic de París i que es podria considerar el predecessor de les actuals pel·lícules d'animació. Es tracta d'una rèplica perquè d'originals només en queden dues a París, ja que Émile Reynaud va llençar-ho gairebé tot al Sena quan, arran de l'aparició del cinema, el seu teatre òptic va caure en desgràcia i ell, en la desesperació.

D'altra banda, el Museu va presentar ahir les coproduccions fetes amb l'empresa BeNeCé, un total de 50 càpsules audiovisuals, moltes de les quals s'han pogut veure en canals de Televisió de Catalunya. Aquestes càpsules expliquen d'una manera molt didàctica i en pocs minuts les diferents tècniques visuals cinematogràfiques i precinematogràfiques.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«E.T.» i «Malson a Elm Street»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.