| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


diumenge, 21 de desembre de 2008
>

I la revisió del finançament local?



tribuna
Secretari general de l'ACM


JOSEP M. MATAS.

D esprés de l'anunci a bombo i platerets del president Rodríguez Zapatero sobre el fons estatal d'inversió local –els famosos 8.000 milions d'euros–, cal llegir atentament la lletra petita del decret llei 9/2008 de 28 de novembre per adonar-se que la mesura no deixa de ser un pedaç. Si bé és cert que l'arribada de diners sempre és una bona notícia per a les delicades arques municipals, aquestes ajudes de Zapatero són merament conjunturals, puntuals i superficials. D'entrada, cal denunciar la precipitació d'aquesta mesura, que implica una planificació i adjudicació d'urgència que no inclou els projectes ja pressupostats pel 2009. Al contrari: han de ser de nova planificació, i els municipis petits no poden fer-ho d'avui per demà.

A més a més, a aquesta precipitació se li afegeix una invasió competencial que fa feredat. L'Estat ha bandejat la Generalitat de Catalunya, concretament el Departament de Governació, que té les competències en els programes de cooperació amb el món local. El new deal de ZP es tramitarà a Catalunya mitjançant les delegacions del govern espanyol, les mateixes que van denunciar diversos ajuntaments per haver penjat la senyera estelada al balcó en la commemoració del centenari d'aquest símbol.

D'altra banda, tot i ser presentades per alcaldes de tots els colors polítics en un acte unitari al Palau de la Generalitat, les reivindicacions de la Comissió Municipalista de Catalunya sobre la revisió del finançament local i les mesures per millorar les hisendes locals han quedat en lletra morta. Concretament, els municipis catalans van demanar una reforma de la llei d'estabilitat pressupostària que permetés un endeutament més gran dels consistoris i la creació d'un fons específic que deixés als ens locals la recuperació de l'IVA suportat per les inversions realitzades amb el compromís de reinvertir-lo en nous projectes municipals. De tot això, només n'hem tret aquest pedaç: 1.276 milions d'euros per als ajuntaments de Catalunya que es repartiran a partir de la ràtio de 177 euros per habitant.

Perquè se'n facin una idea, el 78% dels municipis de Catalunya tenen menys de 5.000 habitants. A més, molts tenen un terme municipal molt extens, amb nuclis dispersos de població. Doncs amb aquest fons, a Cantallops, per exemple, li pertocaran 52.000 euros per finançar actuacions d'urgència. I Cabra del Camp, una de les poblacions afectades pels petits tornados del novembre, rebrà 178.935 euros. L'assumpció de competències impròpies o la crisi recent del sector de la construcció han debilitat, encara més, les hisendes locals. Lluny d'afrontar estructuralment aquest mal endèmic, Zapatero, fent honor al seu tacticisme de curt recorregut, ha optat per aquest gest de cara a la galeria. De moment, sembla que la revisió estratègica del finançament autonòmic i local no forma part de la seva agenda. A les portes del trentè aniversari de la constitució dels ajuntaments democràtics, planeja l'ombra d'una altra oportunitat perduda.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.