| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de maig de 2024


divendres, 19 de desembre de 2008
>

El govern desplaça a l'annex el punt sobre la nacionalitat perquè CiU firmi el pacte d'immigració

CCOO i el PP es desmarquen i la UGT signarà el document

M. ALTIMIRA. Barcelona
El consens entorn del Pacte Nacional per a la Immigració no era terreny abonat, almenys pel que fa a la negociació amb partits polítics i sindicats. Ahir, després que CCOO i el PP ja s'haguessin desmarcat de l'acord, el govern va obtenir el suport de CiU a canvi de traslladar el punt relatiu a l'obtenció de la nacionalitat a l'annex del text. La UGT hi va donar, finalment, el seu vistiplau.

Després de quasi un any i mig de treball, el Pacte Nacional per a la Immigració, que recull 112 mesures per tal de millorar la gestió dels fluxos migratoris, adaptar els serveis públics a una societat més diversa i amb major pes demogràfic i fomentar la integració dels immigrats, ha hagut de pair a última hora la desafecció no només de CCOO, sinó també del PP. Malgrat aquestes dues baixes, el govern va obtenir ahir al vespre, i després d'hores de negociació, el suport de CiU a canvi de traslladar a l'annex del document el punt on es proposa reduir de deu anys a cinc anys de residència continuada el període necessari perquè un immigrat obtingui la nacionalitat espanyola. El diputat de CiU Josep Lluís Cleries també havia demanat que s'inclogués una interpretació més estricta del reagrupament en el sentit que no inclogués els membres ascendents de la família.

Per la seva banda, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va dir que el seu partit no signaria avui l'acord «perquè entra en competències de l'Estat» (concretament hi ha sis punts que envairien competències). Aquest és el mateix argument que CiU esgrimia i una de les raons per les quals CCOO també se'n va desmarcar. Ghassan Saliba, secretari d'Immigració de CCOO, va considerar que el govern havia perdut credibilitat després d'haver incomplert els pactes d'habitatge i educació i de proposar un acord de difícil compliment tenint en compte que el seu contingut va contra la restrictiva política migratòria propugnada des d'Europa i el govern de l'Estat espanyol. Raquel Gil, presidenta d'AMIC-UGT va fer una «valoració positiva del contingut del text» perquè té una «visió progressista» i té una memòria econòmica (el pacte estableix el cost total de les accions previstes en 3.880 milions d'euros).

L'acord, el primer d'àmbit nacional sobre la matèria, proposa reforçar 62 mesures vigents i tirar-ne endavant 50 més. D'aquelles relatives a la gestió del flux migratori d'acord amb el mercat de treball, destaquen la voluntat de treballar conjuntament amb l'Estat per facilitar l'accés dels reagrupats (que només tenen permís de residència i no de treball) al món laboral, agilitar els tràmits per a l'homologació de la seva formació o trobar solucions per a aquells casos en què una ordre d'expulsió no es pot fer efectiva perquè no hi ha acord amb el país d'origen. El document considera que la contractació en origen no ha funcionat i proposa formules alternatives. El pacte també emfasitza molt la necessitat de redimensionar els serveis públics i en aquest sentit proposa garantir un servei d'acollida universal que permeti l'aprenentatge del català (que ha de ser la llengua vehicular i el coneixement de la qual esdevé obligatori per obtenir la regularitat a través de l'arrelament social), el coneixement de la nostra societat i contribueixi a millorar la formació dels nouvinguts. La regularitat no és una condició per accedir a les prestacions socials, sanitàries i educatives. L'acord, en què han participat més de 1.500 persones entre polítics i representants sindicats i de diverses entitats socials, advoca per permetre el dret a vot en les eleccions municipals un cop l'immigrat hagi obtingut el permís permanent de residència.





Gestió dels fluxos migratoris d'acord amb el mercat de treball - Negociar amb l'Estat per facilitar l'accés del reagrupats al món laboral.
- Proposar solucions puntuals per a aquells casos en què no es pot efectuar l'ordre d'expulsió per falta de convenis bilaterals.
- Agilitar els tràmits d'homologació de la formació dels immigrats.
- Combatre la contractació irregular augmentant els recursos de la inspecció de treball.

Adaptar els serveis públics a una societat diversa - Augmentar la dotació per evitar la pèrdua de la qualitat de serveis.
- Creació d'un servei nacional d'acollida que garanteixi l'aprenentatge del català, millori la formació laboral i el coneixement de la societat.
- Unificar els criteris d'inscripció al padró municipal i per a l'elaboració de l'informe d'habitatge i d'arrelament social.
- Implantar models de zonificació escolar integradors.

Integrar en la cultura pública comuna - Que els immigrats puguin accedir al dret a vot en les eleccions municipals a partir de l'obtenció del permís de residència permanent.
- Fomentar la presència de professionals de procedències diverses a les administracions.
- Proposar reduir el període per obtenir la nacionalitat de deu a cinc anys de residència continuada (aquest punt és a l'annex i amb un incís on s'aclareix que CiU no hi està d'acord).


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Castelló, Lloret i Pau són els pobles gironins amb més proporció de població estrangera

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.