| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 8 de maig de 2024


divendres, 19 de desembre de 2008
>

Tallen carrers i ocupen el Comissionat en resposta a les expulsions de la UAB

Centenars d'estudiants protesten contra els expedients i la comissionada diu que el procés és «un tema obert»

MARCEL BARRERA. Barcelona
Just un mes després de l'ocupació de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), que encara continua i que es perllongarà quasi de ben segur durant les vacances de Nadal, ahir mig centenar d'estudiants universitaris van tornar a fer diversos cops d'efecte ocupant durant més de sis hores les oficines del Comissionat per a Universitats i Recerca, a la cèntrica Via Laietana, i fent diversos talls de trànsit selectius en punts cabdals de la ciutat, com ara la Gran Via, el túnel de la Rovira, la Diagonal i fins i tot els dos sentits de l'autopista AP-7 a l'altura de Bellaterra. Totes les accions es van fer per protestar contra la decisió d'expulsar de la UAB sis estudiants, i van coincidir amb l'anunci de govern i rectors de crear una taula de diàleg amb els estudiants.


 Foto: ANDREU PUIG

 Foto: ANDREU PUIG

+ A dalt, el director de Recerca –dret amb els braços plegats– poc abans de l'assemblea amb els alumnes, ahir al migdia a les oficines del Comissionat. A baix, una pancarta i dos alumnes sortint del Comissionat amb les llenties del dinar. Foto: ANDREU PUIG

Alguns centenars d'estudiants volien col·lapsar ahir totalment els accessos a la ciutat de Barcelona en solidaritat amb els sis estudiants de la UAB expulsats per actes violents. Ho van aconseguir parcialment. Quasi de manera simultània, uns quants centenars d'estudiants molt ben repartits van tallar quatre punts importantíssims, cosa que va provocar llargues retencions al centre de Barcelona. La concentració convocada al Palau Reial va acabar amb el tall de la Diagonal de Barcelona, que no es va acabar fins que els Mossos d'Esquadra van fer fora els joves que ocupaven la calçada. Al túnel de la Rovira també es va tallar la circulació, igual que a l'autopista AP-7 a l'altura de la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Gran Via de Barcelona, a la cantonada amb el carrer Aribau. En aquest punt, un centenar d'estudiants van treure els bancs de l'edifici històric i van representar una classe. Els estudiants van demanar la dimissió del conseller d'Universitats, Josep Huguet, per haver defensat al Parlament unes expulsions que s'han fet a partir d'un reglament franquista de l'any 1954.

Després de tallar durant una hora la Gran Via, unes dotzenes d'estudiants van marxar fins a les oficines que el Comissionat per a Universitats té a la Via Laietana. Aquestes dependències del govern ocupen dues plantes d'un edifici d'oficines, i l'entrada principal és vigilada només per un porter. Mig centenar d'estudiants procedents de l'edifici històric de la UB van entrar sense problemes a la planta sisena del Comissionat per a Universitats, alguns amb carrets d'anar a comprar i una olla amb llenties estofades a dins. Quan van entrar es van viure moments de tensió. Una de les treballadores del Comissionat es va queixar durant l'assemblea d'estudiants de la manera violenta amb què va entrar un dels alumnes. Durant la reunió, a la qual va assistir el director general de Recerca, Ramon Moreno, es van demanar més beques, el dret a estudiar i treballar al mateix temps, que el govern faci coses i no es quedi quiet, i, sobretot, que no expulsin els sis estudiants de la UAB. Alguns estudiants van reconèixer que no eren maneres d'actuar i que preferirien ser a casa, però que aquesta era l'única manera que el govern els escoltés. Moreno es va mostrar obert al diàleg i a aconseguir una entrevista per avui si els alumnes se n'anaven de les oficines.

Després d'una altra assemblea, els alumnes van decidir no quedar-se a l'edifici, conscients que una ocupació de les dependències del govern no podia ser tolerada com les que s'han anat produint per les facultats universitàries. Algunes dotacions dels Mossos van anar arribant i es van col·locar a les entrades de l'edifici. Els estudiants van fer una roda de premsa amb unes màscares que representaven la llibertat d'expressió, i van demanar que la comissionada Blanca Palmada condemnés les expulsions de la UAB. Passades les sis de la tarda, un dels portaveus de l'assemblea, Hugo Alvira, va parlar per telèfon amb la comissionada, Blanca Palmada, que li va oferir emetre un comunicat.



COMUNICAT DEL GOVERN


Pocs minuts abans de les nou del vespre, els alumnes que encara quedaven a les caloroses oficines del Comissionat van abandonar l'edifici, després que el govern els advertís que si no decidien marxar intervindrien els Mossos i que s'oferiria dialogar a través d'un comunicat que va arribar passades les nou de la nit i en el qual la comissionada va expressar la seva «voluntat de seguir amb atenció» els expedients de la UAB, i que s'asseguraria que tot el procés encara «obert» estigués d'acord amb un «estat de dret».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Palmada i els rectors presenten una taula de diàleg

>Protesta contra les expulsions a la UAB.

>Protesta contra les expulsions a la UAB.

>Protesta contra les expulsions a la UAB.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.