| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dijous, 4 de desembre de 2008
>

La família de Manuel Brunet dóna la biblioteca i els manuscrits del periodista a la Facultat de Lletres

La donació es formalitzarà demà al migdia a la sala gòtica de la biblioteca

EVA VÀZQUEZ. Girona
Els hereus de l'escriptor i periodista Manuel Brunet i Solà (Vic, 1889-Figueres, 1956) han donat a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona més de mil volums de la seva biblioteca personal, a més d'un gran nombre de manuscrits de les seves obres, algunes d'inèdites, i una àmplia mostra de la seva correspondència amb intel·lectuals dels anys trenta i quaranta. La donació, que s'afegeix als fons Bertrana i Ferrater Mora que ja conserva la UdG, es farà efectiva demà (12.30 h).


+ Brunet, amb la seva dona, Maria Teresa Mayor, el 1924.
Avui, pocs recorden Manuel Brunet, però al seu dia, aquesta vigatà complex dividit entre la fe i la literatura, entre el seu ferri catolicisme i el seu compromís ètic, va ser un dels periodistes de política internacional més llegits del seu temps, des de Las Noticias, La Publicitat, Mirador o Destino, i un sagaç polemista, amic i tertulià de gent tan dispar com l'anarquista Andreu Nin o els també escriptors i periodistes Josep Pla, Josep Carner, Eugeni Xammar, Josep Maria de Sagarra o Manuel Sagnier. Casat el 1924 amb Maria Teresa Mayor, filla de Castelló d'Empúries, l'Empordà va convertir-se, primer, en terra d'acollida, homenatjada en un llibre únic en el seu estil, El meravellós desembarcament dels grecs a Empúries (1925), i en la seva residència permanent, la de la desolació i la derrota, al final de la Guerra Civil, en retornar del seu exili a Montreux i Roma. La seva activitat pública, fora de les seves col·laboracions a Destino i La Vanguardia, es va concentrar en les tertúlies del Casino Sport de Figueres, ciutat on es va establir a partir de 1942, i de la seva relació amb els artistes de l'òrbita de Fages de Climent, com ara Marià Baig, Ramon Reig o Joan Sibecas. És per aquest vincle que la família Brunet-Sanllehí ha cedit el fons bibliogràfic de l'escriptor a la biblioteca de la Facultat de Lletres de Girona, una donació que componen uns 1.200 títols, la major part dels quals són d'assaig històric i polític, però també s'hi pot trobar una àmplia representació de la literatura catalana de l'època, amb dedicatòries autògrafes del seus autors, des de Pla a Gaziel passant per Carles Riba. El fons conté també l'arxiu personal de Brunet, inclosos els manuscrits de les seves obres més importants i algunes d'inèdites, i una mostra del seu abundant epistolari amb corresponsals com ara Carles Sentís o Luis Martínez de Galisonga. El fons ha estat catalogat per Francesc Montero, que està enllestint la seva tesi doctoral sobre Brunet.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.