| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dijous, 4 de desembre de 2008
>

L'arna del tomàquet

Els pagesos del Maresme combaten des d'aquest estiu una nova plaga que afecta aquesta hortalissa

el reportatge

ELENA FERRAN. Santa Susanna


un nou enemic dels tomàquets. La nova plaga, de la Tuta absoluta, és d'origen sud-americà,s'ha introduït a Europa pels cultius de la costa mediterrània i es van detectar els primers focus l'estiu del 2007. Al Maresme ja ha arribat i els pagesos miren de combatre-la.

Li han posat el nom de Tuta absoluta i és una arna que ataca les tomaqueres. La nova plaga s'ha convertit aquest estiu en un malson per molts pagesos, que han vist com no tenien més remei que llençar part de la producció. «Quinze dies abans de començar la collita no hi era i de cop s'havia instal·lat a mitja tomaquera i cap amunt.» Així és com explica un dels pagesos afectats, Josep Soms, la rapidesa amb què aquest insecte es propaga i malmet fins a un 20% de la producció. En aquest cas la malura només va afectar a part de la planta però hi ha pagesos que s'han trobat la plaga des d'un principi afectant bona part de la collita.

L'insecte que s'instal·la a la fulla acaba transformant-se en una larva i entra dins l'hortalissa, que comercialment ja no serveix. Des que es va detectar, les associacions de defensa vegetal de la comarca treballen per mirar de combatre l'insecte. «Els hem posat trampes amb unes substàncies que les atrauen quan s'han transformat amb papallona i també en fem un control biològic amb altres insectes depredadors que són els mirids, que es mengen les larves i els ous», explica el tècnic de l'Alt Maresme, Jordi Ariño. Amb aquests tractaments es vol evitar fer servir productes químics més agressius als quals les plagues s'acaben fent resistents. «Els pagesos tenen assessorament i s'espavilen per fer tractaments i mirar de reduir els danys», explica Xavier Castells, gerent de la cooperativa Progrés Garbí.

El problema, però, és que la visita de la maleïda Tuta absoluta es propaga molt ràpidament i que dins un mateix camp evolucionen diferents generacions, això en complica encara més l'eliminació. Pels pagesos un altre inconvenient és que tots els tractaments biològics es poden fer i controlar amb altres depredadors a dins els hivernacles, però és més difícil que siguin efectius a l'aire lliure.

Arran de l'ensurt d'aquest estiu, molts pagesos es van acostar dimarts fins a les Jornades de l'Horta que s'organitzen cada any a Santa Susanna. La trobada tenia com a únic tema l'eradicació d'aquesta arna o com parar-li els peus per així estar preparats per quan comenci la temporada a principi de maig. «El focus ha vingut des del sud i aquest estiu s'haurà de veure si és molt perillosa o s'estabilitza», comenta Ariño. Els pagesos estant a l'expectativa i alguns, com en Josep Soms, escarmentats, ja pensen a plantar menys tomaqueres. «És molt delicada. Arreplega totes les malures, com ara el minador, la mosca blanca i ara la tuta. Després de l'experiència faré una altra cosa i plantaré menys tomàquets a fora», comenta.

Fins ara només s'ha detectat la plaga als camps de tomaqueres de l'Alt i el Baix Maresme. Segons els tècnics, però, l'insecte també podria arribar a malmetre els conreus de patata i albergínia. Confien que, com altres plagues, s'acabi controlant sense fer un ús excessiu de productes químics per tal que no s'hi faci resistent i eradicar-la com més aviat millor.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.