| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dijous, 4 de desembre de 2008
>

El 0,7% d'ajut al desenvolupament i el nou finançament

Catalunya augmentarà la cooperació al desenvolupament amb qui més ho necessita, però ho farà en funció de les seves possibilitats econòmiques. Tant de bo un sistema de finançament més just ens permeti arribar al 0,7%

tribuna
Director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària


DAVID MINOVES..

El sector català de la cooperació al desenvolupament s'ha mostrat preocupat arran del projecte del pressupost de la Generalitat pel 2009 i la seva incidència en les partides destinades a Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD). Per això, crec positiu aturar-nos una estona a analitzar l'escenari, com ha afectat la situació econòmica a aquests compromisos i com es pot donar resposta a les legítimes inquietuds mostrades per la Federació Catalana d'ONG davant d'aquesta situació.

El juliol del 2007 s'aprovava el pla director de la cooperació catalana 2007-2010 amb el mandat legal d'assolir el 0,7% dels ingressos propis de la Generalitat en concepte d'AOD el 2012. Però es feia amb un escenari financer diferent al que avui estem vivint, ja que els ingressos han baixat significativament. I això va afectar les previsions de totes les polítiques públiques de la Generalitat, però, a diferència d'altres polítiques, els compromisos en matèria de cooperació s'havien de calcular sobre un percentatge dels tributs propis. Si bé és cert que podríem projectar la nostra participació sobre el PIB català, mentre no disposem d'un sistema de finançament més estable difícilment podrem fer aquest càlcul, i sempre hi hauríem de sumar el que l'Estat espanyol destina d'AOD amb els nostres impostos, que ara mateix no fem.

Per aquesta raó, les retallades en xifres absolutes de les partides de cooperació es veuen compensades per la baixa recaptació dels tributs propis i no afecten significativament l'augment percentual d'AOD. Durant els darrers anys l'evolució de l'AOD ha passat d'un 0,23% el 2003 a un 0,35% el 2007, i ha més que doblat la xifra d'AOD en pocs anys, i hem passat de 25 milions el 2003 a 65 milions el 2009 dedicats a la cooperació al desenvolupament. A més, aquest 2008 ens situarem al voltant del 0,4% d'AOD sobre els tributs propis. Si bé és cert que la xifra d'AOD prevista pel 2009 representa un retrocés en xifres absolutes sobre el 2007, no és tan clar que sigui un retrocés en termes relatius. Fins que no veiem el comportament de la recaptació dels tributs propis, no es pot descartar que arribem al percentatge previst encara que baixin les partides. Alhora, tampoc sabrem de quina manera el nou finançament de la Generalitat, si és que es materialitza, modificarà el volum dels ingressos ni com afectarà els pressupostos de cooperació dels propers anys.

El creixement global del pressupost total de la Generalitat del 2009 en relació amb el del 2008 és un creixement comptable, que es basa en el deute i que utilitza partides de crèdit, però que no implica un creixement dels ingressos, sinó un descens. Per tant, per mantenir els seus compromisos amb el conjunt de la ciutadania catalana en temps de crisi, la Generalitat s'ha hagut d'endeutar ja que els ingressos han disminuït dràsticament. I és oportú recordar que quan el 2008 la Generalitat va voler mantenir els seus compromisos de cooperació en xifres absolutes va haver d'imputar part d'aquest creixement a instruments de crèdit, com la resta de departaments que necessitaven recursos. Però la decisió de dotar-nos d'una partida de crèdits per executar el que s'anomena cooperació reemborsable fou desestimada pel sector i posteriorment pel mateix govern. No seria acceptable que ara es demanés un sobreesforç de la partida de cooperació sobre un pressupost que creix a través de crèdits.

Certament, la crisi econòmica global està afectant de manera dramàtica els pobles i països més empobrits, i és ara quan més falta fa refermar el nostre compromís amb el desenvolupament del sud. Per això, Catalunya continuarà augmentant la cooperació al desenvolupament amb qui més ho necessita, però això ho farà en funció de les seves possibilitats econòmiques, i si avui aquestes són menors que ahir hem d'actuar en conseqüència. El més important no és quants diners hi dediquem sinó què fem amb aquests recursos, i si la nostra cooperació és de qualitat tindrà un major impacte sobre el desenvolupament. Tant de bo que en un futur proper disposem d'un sistema de finançament més just que l'actual, que ens permeti mantenir no només un augment percentual d'AOD, sinó també disposar de més recursos per seguir creixent i arribar al 0,7% en els terminis que ens havíem marcat. Perquè la veritable solidaritat no és donar el que ens sobra sinó compartir el que tenim.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.