Menys menús, menys entrepans i menys begudes de cafeteria al Maresme. Baixen els clients de bars i restaurants i les consumicions es redueixen. Una enquesta feta a un centenar dels 400 associats al Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme evidencia el mal moment que es viu en el sector.
Les dades mostren que 36 establiments, la majoria restaurants i bars restaurants, han acomiadat personal: un total de 73 persones. El 44% de les empreses noten la davallada de clients des d'aquest estiu, però el 41,58% ja la notaven des de principis d'any. Pel que fa al percentatge, un 61,8% comptabilitzen la seva facturació entre un 10% i un 30% menys.
DUR EL MENJAR DE CASA
Pel que fa als serveis més tocats per la crisi, encapçala la llista el que correspon als menús. La tendència d'endur-se el dinar de casa per estalviar-se haver d'anar a menjar a un restaurant s'imposa i ja se serveixen un 33% menys de menús en els establiments del sector. La carta, amb un 27% menys, i els entrepans, amb un 24%, constaten que ara la gent s'ho pensa dues vegades abans de dinar fora de casa. Tot i això, són els restaurants, segons l'enquesta, els que més noten aquesta situació actual i acumulen els percentatges més alts pel que fa a la baixada de facturacions. L'enquesta també incideix en la percepció dels professionals del sector respecte a l'any vinent. Curiosament, els bars són els més pessimistes o molt pessimistes, amb un 46,66% dels enquestats. Els restaurants, en canvi, són els més optimistes respecte al 2009, «potser perquè creuen que ja han tocat fons fa temps».