| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


dilluns, 1 de desembre de 2008
>

De què hi ha feina?

Mentre l'atur creix de manera exponencial, a les comarques gironines s'ofereixen gairebé 600 llocs de treball al mes

ANNA PUIG. Girona
L'atur augmenta a les comarques gironines. Segons dades del mes d'octubre, hi ha 36.709 persones sense feina, la qual cosa representa un 10,7% de la població –per sobre del 9% de mitjana catalana–. Fa un any, la taxa era d'un 6,8%. Paral·lelament, però, hi ha un gran ventall d'ofertes de feina (unes 600 de mitjana mensual), especialment en els anomenats sectors emergents i prioritaris, que, per la situació actual, requereixen urgentment mà d'obra. Són professions relacionades amb els serveis, amb el desplegament de la llei de dependència (auxiliars de geriatria i infermeria) i les feines que tenen a veure amb les reformes a la llar, reparació de vehicles o gestió de magatzems. També es busquen especialistes en noves tecnologies i en energies renovables.











La crisi econòmica i financera i també l'aparició de noves necessitats en la nostra societat han provocat que sorgeixin àmbits professionals amb un alt potencial de generació de llocs de treball. Són el que s'anomena sectors emergents i prioritaris.

Un dels més destacats és el dels serveis a domicili o les professions com ara auxiliars de geriatria i infermeria. A causa de l'envelliment de la població i la incorporació de la dona al món laboral, s'incrementa la demanda de serveis a domicili. A més, la llei de dependència, aprovada no fa gaire i que té com a objectiu garantir l'atenció de les persones grans i discapacitades, ha obert un ventall de possibilitats de feina.

Totes les professions relacionades amb les reformes de la llar i la reparació de vehicles també tenen una gran demanda. L'explicació és clara: la frenada del consum dels ciutadans davant la crisi.



ES VALORA L'ESPECIALISTA
Ser expert en un àmbit concret, amb formació professional especialitzada, obre moltes portes en alguns sectors, com ara el de les noves tecnologies. Els canvis constants en aquest àmbit fan que calgui personal en empreses subministradores d'ordinadors, telefonia mòbil o en consultories de control de la informació. El mateix passa en els sectors audiovisual, de les energies renovables i la informàtica. Així, en aquests casos no es demana mà d'obra amb nocions bàsiques sinó especialistes de les novetats en el mercat.

Finalment, un altre dels sectors on es continua demanant mà d'obra és el de serveis. Cuiners i cambrers amb formació tenen les portes obertes a hotels i restaurants.



UNES 600 FEINES AL MES
El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ofereix cada mes gairebé 600 llocs de treball mensuals a les comarques gironines. El passat octubre, per exemple, n'hi havia 467. La xifra rècord d'aquest any va ser el gener amb 824 ofertes de feina a la demarcació i la mínima, l'agost, amb 294. De les feines més demandades, el SOC ofereix cursos de formació gratuïts a les persones que són a l'atur. El 2008 s'han invertit 4,8 milions d'euros en cursos per a persones desocupades, que s'ofereixen a través del SOC o de centres col·laboradors. A més, s'han posat en marxa noves propostes com les aules de recerca de feina, en què s'ensenya a persones desocupades com afrontar una entrevista de feina, com fer un currículum, com buscar feina, en quins sectors i si els cals formació. Una iniciativa relacionada amb la figura de l'orientador –n'hi ha 16 a la demarcació–, que assessora i acompanya les persones en atur en el procés de recerca de feina.




1.
Cuiner i cambrer.
En el sector de l'hostaleria, hi ha demanda de personal qualificat, sobretot de cuiners i cambrers. Malgrat el descens del turisme, Catalunya és encara la principal destinació de l'Estat espanyol. I és una reclamació històrica del sector que la mà d'obra tingui una formació específica en aquest sentit.




6.
Informàtic especialitzat en Linux i disseny en 3D.
Els canvis constants en la tecnologia, i especialment en la informàtica, fa que l'especialització i la formació sigui bàsica. El mercat ara vol informàtics que dominin el sistema Linux i el CAD 3D, disseny en tres dimensions.




2.
Planxista i mecànic.
Ara més que mai, per la crisi de la venda d'automòbils, calen treballadors als tallers de reparacions. I és que la majoria de gent opta per arreglar el cotxe i deixa per més endavant la compra d'un de nou. Es busquen planxistes, mecànics i tècnics en diagnosi de vehicles.




7.
Expert en energies renovables.
Especialment, instal·ladors de sistemes d'energia tèrmica. És un servei cada cop més requerit i, com a contrapartida, hi ha un buit pel que fa al nombre de professionals que s'hi dediquen. La mateixa situació es produeix amb els operadors de sistemes foto- voltaics i eòlics.




3.
Auxiliar de geriatria i infermeria.
La llei de dependència ha obert les portes a professions com ara auxiliar de geriatria, d'infermeria o les vinculades als serveis a domicili. Es requereixen també empreses que es dediquin al catering, serveis de companyia o lliurament de productes a casa.




7.
Expert en energies renovables.
Especialment, instal·ladors de sistemes d'energia tèrmica. És un servei cada cop més requerit i, com a contrapartida, hi ha un buit pel que fa al nombre de professionals que s'hi dediquen. La mateixa situació es produeix amb els operadors de sistemes foto- voltaics i eòlics.




3.
Auxiliar de geriatria i infermeria.
La llei de dependència ha obert les portes a professions com ara auxiliar de geriatria, d'infermeria o les vinculades als serveis a domicili. Es requereixen també empreses que es dediquin al catering, serveis de companyia o lliurament de productes a casa.




8.
Lampista, fuster i pintor.
De fet, totes aquelles professions relacionades amb les millores a l'habitatge són molt sol·licitades. En contraposició a la davallada de la venda de pisos, les reformes van a l'alça. És bon moment per formar-se com a lampista, fuster, pintor o electricista, entre altres.




4.
Gestor de magatzem i torero.
En un món globalitzat com l'actual, la logística és un sector emergent i bàsic per a l'intercanvi de mercaderies. Gestor de magatzem i torero són feines que van a l'alça. El SOC aposta per aquest tipus de professions amb cursos de formació específics.




9.
Operador de grua.
Malgrat que la construcció va clarament de baixa, hi ha professions vinculades a aquest sector, però també a d'altres, que estan realment sol·licitades per la manca d'especialistes que hi ha. Són muntadors d'estructures metàl·liques, operadors de grua, soldadors o operadors de màquines de gran tonatge.




5.
Anglès i francès de gestió comercial.
El coneixement d'idiomes com l'anglès o el francès ja fa temps que està molt ben valorat. Però, de fa poc, es busca personal que domini aquestes llengües aplicades en la gestió comercial. Les multinacionals i els intercanvis empresarials entre països així ho reque-reixen.




10.
Tècnic especialista en noves tecnologies.
Les empreses subministradores d'ordinadors, de telefonia mòbil, les consultores de control de la informació requereixen personal qualificat. També el sector audiovisual (creació de vídeos interactius o processadors d'imatges).


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Soldat, tennista, fuster o administratiu

>Sóc a l'atur. I ara què?

>El cas d'un mileurista

>Cuiner i mecànic són algunes de les feines més demanades

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.