| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dissabte, 29 de novembre de 2008
>

Un pla de pel·lícula

Editen un documental sobre un dels últims espais agrícoles de l'Alt Maresme: el pla de Grau de Malgrat

el reportatge

TERESA MÁRQUEZ. Malgrat de Mar

EDICIÓ DE LUXE. El reportatge Un tomb pel pla es presentarà en societat aquest diumenge al migdia al centre cultural de Malgrat de Mar. Els autors no descarten fer un treball més reduït per donar-li sortida fora del municipi.

L'hivern del 2006/2007 el fotògraf malgratenc Vicens Tomàs es va penjar la càmera de filmar a l'espatlla i va marxar cap al pla de Grau, un dels últims espais agrícoles amb activitat que encara queden al nord del Maresme. Un cop enmig dels camps va anar a la recerca dels pagesos que encara treballen la terra i els va entrevistar. Trencar el silenci sorrut d'aquest col·lectiu no és fàcil, però a Tomàs els agricultors el coneixen de sempre, perquè ve de família de pagès. «Sovint deixava la càmera dalt del trípode i en funcionament i encetava la xerrada. Fins i tot més d'un es va sorprendre quan li vaig dir que havia filmat la trobada. Ni se n'havia adonat», explica el fotògraf. De fet, els vincles de Vicens Tomàs amb el pla de Grau són profunds, com les arrels. A finals del 2006 ja va presentar un recull d'imatges sobre el procés del fesol del ganxet –producte estel·lar de la zona– i que també feia un repàs sobre la vida als camps del pla de Grau. Però la proposta que es presenta demà al migdia al centre cultural va més enllà.

El resultat és un reportatge, Un tomb pel pla, de poc més d'una hora on hi apareixen una trentena d'entrevistats lligats a una terra que s'estén des de Malgrat fins al delta de la Tordera. Tomàs assegura que la majoria de la gent que hi surt «valoren sobretot poder treballar a l'aire lliure i tenen com a temor principal el mal temps». La filmació, de la qual n'ha fet una edició molt acurada Pep Boix, i en què el músic Xavier Dotras ha posat la banda sonora, també recull un llarg rosari d'anècdotes explicades pels seus protagonistes, renecs propis del col·lectiu –«alguns amb molta gràcia»– i cançons. En aquest últim cas, fins i tot el fotògraf aconsegueix reunir uns quants pagesos al final del reportatge perquè interpretin dues de les peces més populars. Les reiterades visites al pla de Grau, reconeix Tomàs, fins i tot li han permès trobar-hi aspectes poc coneguts. «A la zona hi ha encara un ramader que engreixa vaques i té xais, un dels últims ferrers de cavalls que queda a Catalunya i un instal·lador d'hivernacles», recorda.

La presentació del reportatge, del qual s'ha fet una primera edició amb part de la qual s'obsequiarà les persones que hi intervenen, també servirà de porta d'entrada a la cinquena edició de la Jornada Gastronòmica de la Mongeta del Ganxet, que se celebra a Malgrat del 3 al 21 de desembre i en la qual prenen part la Cooperativa Agrícola Progrés-Garbí, restaurants locals i les parades del mercat municipal. «És una bona manera de fer bandera dels productes que ens són propis», apunta Tomàs i recorda que està en converses amb Palafolls per presentar també el treball allà, perquè alguns dels agricultors que treballen al pla de Grau viuen al poble veí.

«El futur del camp? Home, difícil. Hi ha molta gent cansada i que no té fills que els mantinguin la feina. Però alhora també n'hi ha molts que senten tan seva la terra que no entenen la vida sense estar-hi lligats, per molt que els sigui feixuga», reflexiona Vicens Tomàs.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.