| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 21 de maig de 2024


dimecres, 26 de novembre de 2008
>

El circ que s'ha perdut

L'Ajuntament de Cubelles ret homenatge a l'artista Paulina Schumann per una vida dedicada al circ

el reportatge

MÍRIAM DE LAMO. Cubelles

reconeixements que continuaran. Els reconeixements que Paulina Schumann –a la imatge, ahir a Cubelles– ha rebut aquest any han estat tan sols «tímids» per al crític de circ Jordi Jané, que anuncia que existeix un projecte, encara sense format, per aprofundir en la vida de l'artista.

La Paulina, que va ensinistrar cavalls, va fer equilibrismes sobre una angosta corda i va fer riure al costat del seu pare, Charlie Rivel, va tornar a provocar l'admiració del públic, ahir a la tarda. Les antigues imatges que treu a la llum un documental realitzat pel crític Jordi Jané sobre la seva vida va recordar la petjada que l'artista va imprimir en el món d'un circ molt diferent al d'ara, en el qual famílies senceres treballaven plegades, i en què ser un artista multidisciplinari era, més que un mèrit, una exigència quotidiana.

Fora de la pista del circ des de 1982, l'actual Paulina és «una ciutadana més de Cubelles», segons la regidora de Promoció Cultural del municipi, Prudencia Carrasco. Després d'haver rebut aquest any la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts 2007, atorgada pel Ministeri de Cultura, i el Premi Nacional de Circ, que concedeix la Generalitat, l'Ajuntament de Cubelles va retre un «modest» homenatge a Paulina Schumann, ahir a la tarda, al Centre Social.

El reconeixement té lloc el mateix any que es commemora el 25è aniversari de la mort del seu pare, que continua sent, sens dubte, el personatge més conegut nascut al municipi, i un dels pols d'atracció cultural que més ha potenciat l'Ajuntament els últims anys.

«Estic emocionada, sorpresa», deia l'artista, nascuda a Barcelona el 1921, després d'haver assistit a la projecció del documental, i haver rebut de mans del govern local una medalla que reprodueix la imatge de Charlie Rivel. L'artista, que va iniciar-se en el món del circ imitant Josephine Baker quan tan sols era una nena, va recordar la seva afició al ball. «Jo era artista, una bona ballarina, això era el que més m'agradava, el ball clàssic», va explicar. La seva mare la portava a l'escola perquè aprengués ball, però el seu pare no deixava que s'hi quedés. «‘La família, sempre amb mi', deia el meu pare.» I Schumann va mantenir el seu esperit, atès que va ensenyar als seus fills les seves habilitats amb els cavalls al costat del seu marit. Durant l'homenatge, la filla de Charlie Rivel va recordar que va escollir Cubelles per viure amb l'objectiu «d' estar tranquil·la».

Jordi Jané va destacar ahir la «projecció internacional extraordinària» de Paulina Schumann. Pel crític, l'artista representa una manera «d'entendre el circ que s'ha perdut». «Aquest amor per la feina s'està perdent», va assegurar. Segons Jordi Jané, Paulina Schumann és «la cavallista més notòria». «Hi ha un moment, en un dels seus números, que un cavall té un atac de nervis», va relatar el crític sobre un dels vídeos que recull el documental. «El mosso de pista no aconsegueix calmar-lo, i Paulina, en adonar-se'n, es dirigeix cap al cavall. Dos o tres metres abans que arribi ella ja es calma.» Aquesta és la imatge «que estalvia mil paraules» a l'hora d'explicar què ha estat Schumann en el circ. Per Jané, «aquesta dona ha tingut una compenetració intuïtiva amb els cavalls que és, gairebé, còsmica».



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.