| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dilluns, 24 de novembre de 2008
>

Més de la meitat dels conreus de blat de moro a Catalunya són transgènics

Entre el 2006 i el 2007 els conreus modificats genèticament a tot el món van pujar un 12%

IMMA BOSCH. Barcelona
Més de la meitat dels conreus de blat de moro a Catalunya són varietats modificades genèticament. En només deu anys l'ús de blat de moro modificat genèticament ha passat del 4,5% al 59,6% a Catalunya i ha augmentat un 12% en l'àmbit mundial entre el 2006 i el 2007, segons les dades que s'han fet públiques en un cicle de jornades sobre transgènics organitzat per la Fundació del Món Rural des de diversos punts de vista: la recerca, la comercialització i el debat. Catalunya participa del 70% dels projectes de recerca vinculats a la modificació genètica, aplicada principalment a la medicina i a la farmacologia.


+ Blat de moro transgènic a la Tallada d'Empordà. Foto: I. BOSCH

El principal motiu de l'augment de les varietats transgèniques és, segons va explicar el tècnic de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Monells, Josep Serra, en la primera de les jornades d'aquest cicle que es va fer el 14, 18 i 21 de novembre, que la varietat transgènica ofereix «una millor eficiència per evitar les pèrdues amb la collita que produeix la plaga de barrinadors que afecta l'espècie». En només deu anys –la primera varietat es va autoritzar el 1998– l'ús del blat de moro modificat genèticament ha passat del 4,5% al 59,6%. L'investigador també destaca que els rendiments són majors quan la plaga pot atacar. En canvi, quan això no passa els rendiments entre la producció convencional i la modificada genèticament son molt similars.

«La coexistència entre transgènics i no transgènics és possible sempre que s'estudiï i s'estableixin mesures per a cada cas», va explicar Quima Messeguer, investigadora de l'IRTA a Cabrils. Messeguer demana l'establiment d'una normativa de coexistència sobretot per al blat de moro, que és l'únic que es conrea ara. La Unió Europea estableix el dret del pagès a poder conrear lliurement sense ser afectat per la «contaminació genètica»; és a dir, que una part dels conreus siguin involuntàriament transgènics, tant per a aquells que vulguin mantenir una producció convencional com ecològica.

Però l'augment del conreu dels transgènics no només és a Catalunya, ja que, segons l'Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio), el conreu de transgènics ha augmentat un 12% en l'àmbit mundial entre el 2006 i el 2007. Aquesta afirmació la va fer el membre d'Asebio Jaime Costa divendres passat en el marc de les jornades organitzades per la Fundació del Món Rural.

Per la seva banda, Cinta Barrachina, de l'OCUC, va afirmar que la seva organització, tot i que està oberta a tot tipus d'informació, mostra un rebuig cap als organismes modificats genèticament, no tant per motius d'efectes en la salut i el medi ambient, com pels efectes socioeconòmics que consideren que tenen. Des de l'OCUC aposten per un consum responsable i per un tipus de producció agrària ecològica i local i rebutgen els transgènics, que consideren que perpetuen el model econòmic actual, que centra els beneficis de la indústria agroalimentària en les multinacionals. Va reivindicar la força del consumidor i va demanar un etiquetatge més clar i que es garanteixi la lliure elecció del ciutadà a l'hora de decidir la compra.

Per la seva banda, des de Som lo que Sembren, Miquel Vallmitjana va llegir un manifest en el qual va reivindicar que «la ciència avança replantejant-se teories i enfocaments» i va afirmar que determinades opinions científiques es configuren com a part interessada. Va demanar més pluralitat tant als comitès de bioseguretat oficials com als diferents debats que es fan sobre el tema i va abandonar l'acte per discrepàncies amb l'organització.

Costa va citar el continu creixement dels conreus transgènics i l'aposta de molts productes de diferents països com un dels punts a favor d'aquest sistema de millora genètica.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>70% dels projectes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.