| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dilluns, 17 de novembre de 2008
>

50 anys intercanviant experiències

La Fundació Empreses de l'Institut Químic de Sarrià, creada l'any 1958, ha estat pionera en la construcció d'un espai d'intercanvi entre la universitat i l'empresa privada. Avui commemora els seus 50 anys d'història

SUSANA PÉREZ. Barcelona


+ A la fotografia de dalt, el president de l'IQS, Joaquín Buixó, a la dreta, i el governador civil de Barcelona, Felip Acedo, el dia de la col·locació de la primera pedra de la planta pilot, l'any 1958. A baix, el nou edifici de bioenginyeria. Foto: EL PUNT.

La Fundació Empreses de l'Institut Químic de Sarrià (IQS) va néixer un dia com avui de fa 50 anys. Des d'aleshores ha treballat amb la finalitat de promoure la relació entre la universitat i les empreses.

La idea de crear la fundació sorgeix el 1955, any en què el centre docent IQS celebrava el seu 50è aniversari. Amb motiu de la celebració, l'Institut Químic va muntar tres exposicions en què es convidava a participar a les empreses químiques catalanes i de l'Estat espanyol. Atesa la implicació que la societat civil va tenir amb aquests actes, el pare Manuel Sanz Burata va tenir la idea de crear un patronat d'empreses per crear una relació d'ajuda entre les empreses i l'IQS. Aleshores es va constituir una comissió organitzadora per preparar la fundació del patronat d'empreses, nom amb què es coneixeria inicialment la Fundació Empreses IQS. El 17 de novembre del 1958 la fundació es va constituir oficialment.

El naixement de la Fundació Empreses IQS coincidiria amb el final de l'autarquia. Començaria ara una economia més liberal, marcada pel pla d'estabilització, pels plans de desenvolupament i pel creixement dels anys seixanta.

Els primers objectius que va perseguir la fundació van ser la creació d'un laboratori complert d'enginyeria química i la instal·lació de laboratoris de mesures fisicoquímiques i d'anàlisis industrials, a més de reforçar els fons documentals de la biblioteca, amb totes les publicacions de l'època, i impulsar publicacions pròpies. El president actual de l'IQS i professor de l'institut l'any de la creació de la fundació, Lluís Victori Companys, recorda que «els resultats van aparèixer de seguida. L'any 1959 es va inaugurar la planta d'altes pressions, que estava finançada pel govern de l'Alemanya Federal i que formava part del laboratori complert d'enginyeria». Tot seguit s'inauguraria el laboratori de mesures fisicoquímiques.

Les primeres dinou beques que va atorgar la fundació a alumnes de l'IQS arribarien el curs escolar 1950-60, i l'any 1961 el centre va rebre una ajuda important per part del govern del Estats Units per a formació de tècnics i per a instrumentació. El 1967 va arribar a l'IQS el primer ordinador IBM 1130. El centre es va convertir, així, en el primer de l'Estat a tenir una computadora per a ús científic.



TRANSICIÓ I ACTUALITAT
L'arribada de la democràcia reclamava una nova manera de funcionar per a la Fundació Empreses IQS i, sobretot, pel que feia a la presidència. La transició va desvincular la presidència de la fundació dels presidents de la Diputació de Barcelona. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va ser qui va suggerir la necessitat de despolititzar-la. La fundació va continuar treballant pels seus objectius de modernització de laboratoris, d'aportació de nou material i de les concessions de beques.

L'última fita en què ha participat la fundació ha estat la construcció de l'edifici de bioenginyeria de l'IQS, inaugurat el 22 d'octubre de l'any 2007. La Fundació d'Empreses IQS, juntament amb la Fundació Miquel Montagut, han aportat 1,5 milions d'euros a aquest projecte. A més, el doctor Enric Julià, director general de l'IQS, explica que la fundació ha fet possible que alumnes del Massachusetts Institute of Technology (MIT) puguin fer una estada d'uns mesos en algunes de les companyies que la fundació gestiona a l'Estat, i que alguns alumnes de l'IQS puguin anar a estudiar al MIT.

La fundació també ha contribuït decididament a l'increment del nombre d'alumnes de l'IQS, que ha passat de 231 durant el curs 1957-58 a 1.141 el curs 2007-08 passat, la qual cosa significa que la xifra s'ha multiplicat per cinc. A més, en els últims 50 anys, el centre ha passat d'oferir una sola carrera d'enginyeria química a oferir-ne quatre, i també cal remarcar que la seva superfície s'ha quintuplicat.

Aquesta nit, la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, presidirà un sopar a Barcelona per commemorar l'aniversari de la fundació.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.