| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dissabte, 15 de novembre de 2008
>

Agroturisme gironí a Colòmbia

L'Associació de Naturalistes de Girona i la UdG impulsen un projecte de cooperació internacional per potenciar l'agricultura ecològica i l'artesania en una zona rural dels Andes

Jordi Calabuig.
Membre de l'Institut de Medi Ambient


CARMINA SOLANO. Girona



+ Un dels tallers organitzats en el marc del projecte a Tinjacá. Foto: DORIS GÓMEZ NIÑO

L'Associació de Naturalistes de Girona i l'Institut de Medi Ambient de la UdG treballen des de fa uns quants anys en un projecte de cooperació internacional per potenciar l'agricultura ecològica i l'artesania autòctona en una zona rural de l'est dels Andes, a Colòmbia. Actualment, s'hi està experimentant l'agroturisme amb la voluntat de diversificar l'economia i, el que és més important, que es garanteixi que els beneficis siguin per a la població local. La iniciativa beneficia 793 famílies de pagesos (3.086 persones) que viuen en poblats de les conques del riu Funza i Tinjacá, a la regió de l'Alto Ricaurte, al departament de Boyacá.

El programa es va engegar després que l'Associació de Naturalistes de Girona i l'entitat Fundación Casa de Teja –que du a terme projectes de desenvolupament local i d'educació ambiental a Colòmbia– van detectar tres problemes socioambientals al municipi de Tinjacá: la pobresa, la desertització per esgotament de fonts i la debilitat de les organitzacions camperoles i de les institucions municipals. El projecte –Agroturisme, seguretat alimentària i diversificació de la producció a Tinjacá– va començar a tenir una aplicació pràctica el 2004. Durant la primera fase, es va ensenyar als habitants de la zona a valorar el patrimoni propi (com ara l'artesania local, els cultius i, en general, la manera de viure). En aquest sentit, va ser clau el paper que van tenir la coordinadora del projecte a Colòmbia, l'experta en artesania Doris Gómez Niño, i el seu homòleg a Girona, l'estudiant de la UdG i membre de la Fundación Casa de Teja Hugo Plazas. Segurament, el fet que tots dos també siguin colombians ha facilitat que la població local s'hagi implicat tant en el projecte.

Des del 2007, els impulsors del programa han centrat els esforços a millorar l'agricultura de la zona. Més d'una vintena de veïns han ofert les seves finques perquè es facin servir com a «parcel·les demostratives», amb l'objectiu que es converteixin en horts ecològics i serveixin com a model per a la resta de pagesos. Finalment se n'han seleccionat tres. També s'ha potenciat la cria de bestiar petit, com ara gallines i conills. A banda, s'han buscat solucions per evitar esllavissades i inundacions a la zona, s'han introduït espècies autòctones, s'ha potabilitzat l'aigua i s'ha fet arribar l'electricitat al poble.

Una part important del projecte s'ha dedicat a ajudar els artesans autòctons, que estan començant a prendre consciència del valor de la seva feina i del potencial que poden tenir com a empresaris. La Universitat Pedagògica i Tecnològica de Colòmbia (UPTC) els ha fet classes de comptabilitat perquè aprenguin a fer negoci amb els seus productes. De resultes d'això, molts artesans s'han associat en cooperatives. En el marc del mateix projecte, també els han ajudat a arrencar el negoci pagant-los una part dels equipaments, i els han ensenyat tècniques naturals (amb suc de llimona) perquè no es destenyeixin les peces que fan amb filaments derivats de cactus.

Ara, els participants en el projecte estan experimentant amb la proposta d'oferir serveis agroturístics basats en l'agricultura orgànica: amb una producció agrícola, ramadera i artesanal que fa servir els recursos naturals de manera sostenible, al mateix temps que promocionen la cultura local.

En el programa hi col·labora l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l'alcaldia de Tinjacá. A més, és una de les iniciatives premiades aquest any en la 35a edició dels Premis Caixa Sabadell, entitat que ha atorgat 9.500 euros al projecte.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«No volen un turisme massiu»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.