| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 14 de maig de 2024


dijous, 13 de novembre de 2008
>

L'Acadèmia del Cinema Català ja roda

L'entitat, presidida per Joel Joan, té com a objectiu cohesionar, promocionar i prestigiar la cinematografia del país

XAVI AGUILAR. Barcelona
El cinema català ja té una acadèmia pròpia destinada a ser la veu unitària de la cinematografia del país i a vetllar pels seus interessos. Durant molt de temps, aquest projecte havia estat en boca de diferents representats del sector, però no va ser fins a principis d'any que es va posar fil a l'agulla quan, gràcies a l'impuls del president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, Joel Joan, es va constituir legalment. L'actor i director és també el primer president de l'Acadèmia del Cinema Català (ACC), que ahir es va presentar oficialment després que els últims mesos se n'hagi perfilat el funcionament i els objectius principals. Entre els primers acadèmics hi ha Josep Maria Pou, Cesc Gay, Sergi López, Montse Ribé i Mercè Sampietro.


+ Joel Joan, amb la vicepresidenta de l'acadèmia, Montse Ribé (esquerra) i la directora general, Laia Fàbregas. Foto: G. MASSANA

«De la mateixa manera que tothom sap que Lars von Trier és danès i que és el pare del Dogma, tothom hauria de saber que Jaume Balagueró és català i que està fent el millor cinema fantàstic d'Europa», va dir ahir Joel Joan per fer evident que un dels principals objectius de l'Acadèmia del Cinema Català serà de portes enfora, mirar d'aconseguir un reconeixement internacional que els creadors del país ja han rebut en àmbits com ara la literatura, el teatre o la gastronomia, però no en el cinema. «Volem fer saber al món que el cinema català és sinònim de cinema de qualitat», hi va afegir.

L'ACC té com a objectius principals aglutinar els professionals catalans del sector i contribuir al seu reconeixement internacional. A banda, també vol impulsar la investigació del llenguatge cinematogràfic, donar suport als joves mitjançant la creació de beques o ajudes i establir vincles amb altres acadèmies cinematogràfiques i institucions culturals de tot el món. Són prioritats per desenvolupar en els pròxims mesos, ja que fins ara l'acadèmia s'ha dedicat a la seva constitució i a fixar clarament els seus principis i el sistema de funcionament.

De fet, l'ACC integrarà tots els sectors creatius i productius de la professió en matèria artística i científica, de manera anàloga a les altres acadèmies cinematogràfiques. L'acadèmia es compon per una assemblea general i es regeix per una junta directiva composta per deu dels 46 socis fundadors. L'equip de govern que assisteix el president en les seves funcions executives i administratives el configuren la vicepresidenta Montse Ribé (guanyadora d'un Oscar pels efectes especials d'El laberinto del fauno), el secretari Lluís Valentí, el tresorer Ricardo Albiñana i sis vocals més. La junta ha delegat en la directora general, Laia Fàbregas, l'organització, la coordinació i la supervisió dels diferents serveis que dóna l'acadèmia.

Alguns dels projectes que té previst engegar l'ACC, com per exemple les beques, hauran d'esperar que l'entitat estigui més consolidada, ja que bona part del seu finançament es basarà en les quotes dels acadèmics, que es complementaran amb les ajudes de l'ICIC, la Diputació, l'Ajuntament i alguns patrocinadors privats.



LA PREGUNTA DEL MILIÓ


En una realitat tan particular com la catalana, s'ha debatut molt sobre el que s'ha de considerar cinema català. Joel Joan va fer broma ahir sobre aquest fet: «L'acadèmia té resposta a la pregunta del milió. El cinema català és aquell cinema que està fet per professionals catalans. Un cinema normalment fet aquí, però amb vocació d'arribar al món. L'acadèmia aposta per un cinema català internacional, per això creiem que cal fer produccions en les llengües que creiem més competitives i que puguin ajudar més al seu coneixement internacional, com poden ser l'anglès o l'espanyol. També volem consolidar el cinema en català perquè la nostra realitat política, lingüística i cultural no quedi marginada de la gran pantalla.» 1. Aglutinar els professionals del sector creatiu, tècnic i de producció per donar una identitat a les produccions. 2. Investigar científicament el llenguatge cinematogràfic i difondre'n el coneixement. 3. Cohesionar el sector cinematogràfic català. 4. Promocionar el cinema català i dotar-lo de prestigi davant dels mitjans de comunicació i el públic. 5. Contribuir a la seva internacionalització. 6. Impulsar la formació dels professionals del sector impulsant fòrums i debats. 7. Donar suport als joves talents. 8. Capitalitzar el potencial del cinema català. 9. Aconseguir el seu reconeixement internacional. 10. Atorgar els premis anuals i dotar-los del prestigi d'altres premis internacionals. 11. Intervenir en el redactat i l'aprovació de tots els elements legislatius i les normatives oficials que afectin el cinema. 12. Intervenir en la política de subvencions o polítiques cinematogràfiques.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'Acadèmia del Cinema Català es presenta amb un centenar de membres

>L'Acadèmia del Cinema Català es presenta amb un centenar de membres

>L'Acadèmia del Cinema Català es presenta amb un centenar de membres

>L'Acadèmia del Cinema Català es presenta amb un centenar de membres

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.