| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


divendres, 7 de novembre de 2008
>

Lliçons de nacionalisme

La Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) es refunda a la UPF. Heribert Barrera, que va ser secretari general de l'entitat, demana recuperar la «dignitat nacional»

M. BARRERA. Barcelona

+ D'esquerra a dreta Elisenda Paluzie, Sergi Rubió, Heribert Barrera i Francesc Homs, ahir durant l'acte de refundació de la FNEC a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Foto: QUIM PUIG

Les històriques sigles FNEC (Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya) continuen ben vives 76 anys després de la seva fundació, l'any 1932. Després d'uns anys en hores baixes, el sindicat d'estudiants ha tornat amb força i amb la voluntat de tornar a ser el referent de molts estudiants universitaris, com ho va ser durant la dècada dels vuitanta.

Davant d'uns 70 joves, ahir es va refundar el nucli del sindicat a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en un acte en què van participar antics activistes del sindicat com ara el diputat de CiU Francesc Homs, que va dir que encara porta a la cartera el carnet del sindicat; la líder d'Esquerra Independentista, Elisenda Paluzie, que va recordar que el primer concert d'Els Pets a Barcelona va estar organitzat per l'entitat, i Heribert Barrera, expresident del Parlament de Catalunya, de 91 anys, que va entrar a la FNEC quan en tenia només 17 anys i va ser escollit l'any 1946 secretari general d'una associació que també ha tingut en les seves files grans personatges públics, com ara Josep Pallach i Raimon Galí.



PESSIMISME


Durant l'acte, que es va fer a l'aula 40.010 del campus de la Ciutadella, Heribert Barrera va dir que més enllà de «problemes com ara la immigració, el finançament i l'autogovern», el més important en aquests moments és «recuperar la dignitat i l'autoestima com a país i saber dir que no a Madrid». Barrera, tota una institució entre els més joves, va dir que se sentia «encoratjat» en veure una nova generació d'estudiants disposats a agafar el relleu de la FNEC, però es va mostrar pessimista, extremadament pessimista, sobre el futur de Catalunya, que va dir que viu el moment «més difícil» de la seva història: «Estem en un vaixell que naufraga i no hi ha ningú a la vista que ens pugui salvar.»

Barrera ja no té res a perdre i va ser diàfan en el seu diagnòstic. Va parlar d'una Catalunya que és «adversari irreductible d'Espanya», i va dir que «la fòbia al PP ha fet molt mal i que un govern del PP i un del PSOE són el mateix; perquè volen la nostra destrucció». Francesc Homs, que va definir la FNEC com una «escola de nacionalistes», es va mostrar optimista perquè «com més fotuts estem, millor per reaccionar»; però només hi veu una sortida: «Tots ho hem provat tot, i a mitjà termini només hi ha articular una resposta d'orgull nacional.» L'actual president de la FNEC, Sergi Rubió, va dir en aquest improvisat debat que el problema no és el pessimisme; sinó una altra cosa ben diferent; que es diu menfotisme.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sindicat històric

>Samitier i Ramírez es disputaran el rectorat de la UB en una segona volta

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.