| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 12 de maig de 2024


divendres, 7 de novembre de 2008
>

Una exposició reivindica la ciència com a joc a partir dels experiments d'Estalella

La Fontana d'Or recrea alguns assajos del pedagog

E.V.. Girona
«Una proposta de joc»: així va definir ahir Joan Miró, un dels professors que han col·laborat en la revisió dels experiments del científic i pedagog Josep Estalella, l'exposició Ciència recreativa, que s'inaugura avui (19 h) a la Fontana d'Or. El projecte, comissariat per Josep Tarrés, es basa en nou dels problemes que Estalella va plantejar en el seu llibre més conegut.


+ Les forquilles en equilibri, un dels senzills experiments proposats per Estalella. Foto: PERE DURAN
Ciència recreativa. De Josep Estalella al segle XXI proposa una actualització de l'esperit que animava els experiments lúdics, rudimentaris i atrevits de qui va ser professor de l'Institut Vell de Girona a principis del segle XX aplicant-hi els coneixements i les tècniques del segle XXI, per retornar en certa manera a la ciència unes gotes de la poció màgica dels seus orígens. L'exposició neix de la recent reedició per part d'un equip de professors de les universitats de Girona i Múrcia i de la Politècnica de Catalunya del llibre Ciència recreativa, que el doctor Estalella va publicar per primera vegada a Girona, quan hi exercia la docència, el 1918. El llibre, del qual es van imprimir fins a 1979 mitja dotzena d'edicions, es pot considerar un veritable best-seller en el camp de la divulgació científica i un manual modèlic de la màxima que no hi ha ensenyament més eficaç que aquell que es transmet entretenint. Josep Estalella (Vilafranca del Penedès, 1879-Barcelona, 1938) va doctorar-se en ciències fisicoquímiques el 1902, però va conservar tota la vida una inclinació apassionada per la ciència aplicada, que va saber aprofitar per col·laborar amb diverses empreses del seu temps i per estimular en els alumnes la participació i la intuïció, primer com a professor de l'institut de Girona, entre 1905 i 1918, i després a Madrid, Tarragona i, finalment, a l'institut escola del Parc de la Ciutadella de Barcelona. L'exposició de la Fontana d'Or, que es podrà visitar fins al 14 de desembre, recrea en nou mòduls alguns dels experiments que proposava Estalella i en fa una relectura, a quasi un segle de distància, servint-se de material cedit en bona part pel col·leccionista Antoni Escubedo Garcia.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.