| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dilluns, 3 de novembre de 2008
>

El Memorial Democràtic centra 2009 en l'exili i la llei de fosses

Just un any després d'aprovar la llei al Parlament, encara queda molta feina a fer: tenir una seu física, escollir un nou director i fer l'inventari de la simbologia franquista

SERGI PICAZO. Barcelona

+ Les associacions per la memòria van esclatar en aplaudiments el dia que s'aprovava la llei al Parlament. Foto: ORIOL DURAN

La feina a fer de l'encara inexistent Memorial Democràtic sembla inacabable. Just un any després que s'aprovés la llei al Parlament, el llistat de deures té subratllat en vermell l'inventari de símbols franquistes, l'aprovació de la llei de fosses i la consolidació de la xarxa d'espais de memòria. El primer objectiu, però, ha de ser, amb paraules de la directora general del Memorial Democràtic, Maria Jesús Bono, «visualitzar el projecte» amb una seu física a Barcelona i una nova direcció.

El 24 d'octubre de 2007 va ser un dia històric al Parlament de Catalunya. L'aprovació de la llei del Memorial Democràtic va fer embogir d'alegria i justícia una quinzena d'avis represaliats pel franquisme després de setanta-un anys de derrotes i maltractaments. Ara, dotze mesos després, s'ha fet molt (vegeu el quadre adjunt), però queda encara molt a fer. Abans de final d'any, s'ha d'escollir un director, nomenat pel govern a proposta del conseller Joan Saura; i al gener, el consell de participació –òrgan format per entre 50 i 80 entitats– i la junta de govern començaran a funcionar.

Els objectius per al 2009 seran aprovar la llei de fosses –durant el primer trimestre de l'any– i tancar el cicle de commemoracions sobre la Guerra Civil amb desenes d'activitats centrades en la recuperació de la memòria de l'exili republicà i un homenatge al Winnipeg , el vaixell que el poeta xilè Pablo Neruda va posar a disposició dels republicans.



«TANCAR LES FERIDES»
Lluny de voler reobrir ferides del passat, Maria Jesús Bono explica que cal «tancar-les» gràcies al fet que ara «podem anar més enllà dels pactes de la Transició». En el fons, la idea del Memorial és «conèixer el passat per encarar el futur» ja que «la gent jove demana el dret a conèixer». Bono no entén les crítiques de la dreta, tot i que creu que «CiU ha fet una evolució i està a favor dels aspectes de fons».

ESQUERRA VS. INICIATIVA
Un dels conflictes més greus pel Memorial durant l'any ha estat el xoc de trens amb la Comissió de la Dignitat –que no fou convidada a una reunió amb la néta de Companys– i Esquerra –perquè ICV no va demanar l'anul·lació directa del judici a l'expresident–. Bono assegura que treballa en favor d'entitats «de tots els colors» i critica que s'intenti «patrimonialitzar una memòria que ha de ser plural».

CENS DE DESAPAREGUTS.
Informe sobre els 2.500 desapareguts a Catalunya durant la guerra i la postguerra.

MAPA DE FOSSES COMUNES.
Localització de 178 fosses amb soldats i civils enterrats arreu de Catalunya.

LLEI DE FOSSES I EXHUMACIÓ DE GURB.
Projecte de llei sobre dignificació i exhumació de fosses, que inclou la prova pilot a la de Gurb.

XARXA D'ESPAIS DE MEMÒRIA.
Recuperació de refugis, rutes o trinxeres de la Batalla de l'Ebre i de la Catalunya Central.

MUSEUS I CENTRES D'INVESTIGACIÓ.
Fundació del Centre d'Interpretació de Corbera d'Ebre 115 Dies, entre d'altres.

HOMENATGES, CONGRESSOS I MOSTRES.
Exposició En transició, congrés sobre fosses comunes

i homenatge a les víctimes dels bombardejos de 1938.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Cinc milions d'euros «necessaris»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.