| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 31 d'octubre de 2008
>

Les patronals proposen que el pacient es pagui el menjar i el transport a l'hospital

Consideren que ara no és el millor moment per incloure nous serveis com ara el canvi de sexe i la vacuna del papil·loma

GERARD ARIÑO. Barcelona
El debat del copagament ha irromput amb força en el sector de la sanitat pública. Després que la consellera Geli el posés sobre la taula la setmana passada en una xerrada davant del sector farmacèutic, l'empresa privada va mostrar-se partidària ahir de propostes concretes en aquest sentit, per evitar que el sistema sigui insostenible. Per això, cinc patronals que tenen representació en el sector salut han elaborat un pacte de vuit mesures per garantir el futur del sistema, entre les quals destaca l'establiment de noves taxes per serveis com ara el menjar que es dóna als hospitals, el transport sanitari, la bugaderia i els medicaments. A més, el grup d'empresaris considera que ara no és el millor moment d'incloure nous serveis en el catàleg sanitari.


+ Boi Ruiz, Juan Rosell i Eusebi Cima, ahir a la seu de Foment del Treball. / Foto: J. RAMOS

El sistema sanitari públic corre perill, l'usuari n'ha de ser conscient i assumir-ne alguns costos. Aquesta és la lectura que ha fet la patronal del sector i, per redreçar la situació, ha elaborat un document de propostes. La Unió Catalana d'Hospitals, Fepime Catalunya, Fenin Catalunya, la Federació de Mutualitats i Foment del Treball van signar ahir el pacte per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i social de Catalunya, que es basa en vuit línies de treball. El document s'ha enviat al govern català perquè n'estudiï l'execució.

De totes les propostes, la que més destaca és l'establiment de taxes d'utilització de serveis. Sobretot perquè dijous passat la consellera Geli va aixecar la llebre sobre el copagament en un discurs en què el va plantejar com a mesura per augmentar els ingressos en un context econòmic desfavorable. «La barra lliure només s'ha de poder oferir a aquell que la pugui pagar», va explicar ahir el president de la Unió Catalana d'Hospitals, Boi Ruiz. Els empresaris no van detallar quina responsabilitat hauria de tenir l'usuari en el finançament de la salut, però van posar alguns exemples, com ara el pagament del menjar que es dóna als hospitals, el transport sanitari i els medicaments que se subministren als centres de salut públics i concertats. «Com és possible que quan estic prenent un medicament en un hospital no el pagui, i quan surto d'aquest hospital en pagui el 40% si el compro a la farmàcia?», va preguntar-se Ruiz. Un altre exemple de servei que es podrien pagar els malalts, segons les patronals, és la bugaderia. «S'ha d'obrir el debat, veure quins avantatges i quins inconvenients surten i sobre aquests prendre una decisió», va afirmar ahir el president de Foment del Treball, Joan Rosell.

Els representants de les patronals van proposar també que s'apliqui una política de contenció salarial en el sector i un esforç per «situar les expectatives dels usuaris en el marc de finançament disponible». A més, van fer una crida a la valentia política i a deixar de banda els interessos de partit. «Els polítics han d'estar disposats a perdre vots; els treballadors, poder adquisitiu, i les entitats, a endeutar-se», van suggerir com a posició de partida per afrontar la crisi del sector. També recelen de l'ampliació dels serveis del catàleg sanitari. «És ara el millor moment per introduir el canvi de sexe, la vacuna del papil·loma o la salut bucodental?», van plantejar-se ahir els membres de la patronal, que van afirmar que «no és possible tenir uns serveis suecs amb una pressió fiscal mediterrània». Els sindicats van mostrar el seu rebuig a unes mesures que consideren «mercantilistes».





Primera:

- Situar les expectatives dels usuaris en el marc de finançament disponible

Segona: - Vincular l'increment dels salaris del sector a la millora de la productivitat

Tercera: - Aprofundir en l'empresarialització de la gestió dels recursos públics

Quarta: - Assignar amb transparència els recursos disponibles

Cinquena: - Establir les taxes per serveis

Sisena: - Fer un tractament fiscal favorable de la despesa sanitària pagada directament per l'usuari

Setena: - Establir un marc estable per als proveïdors de béns i serveis

Vuitena: - Considerar el sector salut com a sector dinàmic i estratègic de l'economia productiva


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Molts hospitals ja cobren l'aigua mineral

>La patronal vol que els malalts ingressats es paguin el menjar

>La patronal vol que els malalts ingressats es paguin el menjar

>La patronal vol que els malalts ingressats es paguin el menjar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.