| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dimarts, 28 d'octubre de 2008
>

El 80% dels metges que van col·legiar-se l'any passat a la demarcació són estrangers

Procedeixen majoritàriament de l'Amèrica del Sud però està creixent el nombre de facultatius de països de l'est d'Europa

ACN D.B.. Girona
El 80% dels metges que en l'últim any s'han col·legiat a Girona són d'origen estranger. Així ho certifica el Col·legi de Metges, que ha explicat que si fa un any hi havia 320 col·legiats estrangers a la demarcació, ara ja són més de 400 sobre un total de 2.500. La gran majoria –entre el 70 i el 75%– procedeixen de països sud-americans, però s'ha detectat un augment progressiu de contractacions a països de l'est d'Europa. El Col·legi reconeix que el percentatge és molt elevat, i que fins que la Facultat de Medicina de Girona no comenci a llicenciar estudiants la situació no canviarà. Per ajudar-los a conèixer el sistema de salut català, el Departament de Salut organitza per als professionals cursos en què també se'ls ensenya català. La contractació de metges estrangers ha generat polèmica.


+ Els cursos de català que es fan. Foto: ACN

El director de l'Institut d'Estudis de la Salut, Mateu Huguet, va explicar ahir que, dels metges col·legiats, el nombre d'estrangers representa a Catalunya el 10%, mentre que a les comarques gironines és el 15%. Una xifra que segons el president del Col·legi, Eudald Bonet, anirà creixent els pròxims anys. De fet, en dotze mesos el col·lectiu d'estrangers ja supera les 400 persones i un 80% dels col·legiats l'any passat havien nascut fora. Bonet sosté que la nova Facultat de Medicina de Girona ha de servir per aportar més metges al sistema i evitar així que calguin tants professionals d'origen estranger. La majoria dels sanitaris que arriben són de països sud-americans, gairebé tres de cada quatre. Però segons Bonet s'està produint un canvi de tendència que dóna més entrada a metges de l'Europa de l'est. Pel que fa als problemes d'idioma, la delegada territorial de Salut, Marta Pedrerol, ha explicat que se'ls fan cursos i que es posa un èmfasi especial en l'aprenentatge del català. Els cursos estan dins el pla d'acollida de professionals estrangers per tal d'assegurar una acollida en condicions i garantir que les competències professionals són les mateixes que les dels professionals del país.



HOMOLOGACIÓ POLÈMICA
La contractació de metges estrangers es fa bàsicament per reduir la pressió assistencial a la sanitat pública. Però aquest sistema ha generat certa controvèrsia, perquè hi ha especialistes estrangers que exerceixen sense tenir el títol homologat. Els centres asseguren que els professionals estan formats i que sense ells no donarien l'abast. Això ha passat a hospitals com els de Figueres, Blanes i Palamós, però Salut ha avalat aquesta pràctica perquè els centres que els contracten validen les competències.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Ginecologia i urgències

>Un de cada cinc metges que treballen a la demarcació és estranger

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.