| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 19 de setembre de 2024


dilluns, 20 d'octubre de 2008
>

Una Sola Terra: simposi pioner

Aquest certamen de comunicació ambiental arriba a la desena edició havent complert plenament els seus objectius i afronta el futur esperant que es pugui mobilitzar la societat catalana a favor d'un model alternatiu al desenvolupisme

tribuna
President de l'associació Una Sola Terra


SANTIAGO VILANOVA..

+ L'ecòleg Ramon Margalef i l'ecologista Edward Goldsmith durant el primer Simposi Internacional Una Sola Terra el 24 d'octubre de 1989. Foto: ARXIU UNA SOLA TERRA.

Enguany celebrem la desena edició del Simposi Internacional Una Sola Terra, iniciat l'octubre de 1989. És hora de fer balanç del que ha significat aquest projecte de comunicació ambiental que ha portat a Catalunya moltes de les personalitats més destacades de l'ecologisme mundial. Als participants en els simposis, cal afegir-hi els que hem convidat durant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, del 1996 al 2000. Un balanç total, doncs, de 65 ponents estrangers i 75 més de l'Estat espanyol.

La finalitat que ens vam proposar era emmarcar el debat ecològic del nostre país en el context de les reflexions i alternatives sobre la crisi ecològica que ens aportaven representants de diverses cultures i països del planeta. I aquest objectiu ha estat àmpliament satisfet. Ens hem avançat en molts aspectes i temes que actualment dominen la geoestratègia mediambiental, com la realitat científica del canvi climàtic; l'impacte de la globalització econòmica; el paper de les ONG ecologistes en la governabilitat; la integració de l'ecologia política en el sistema parlamentari; la fiscalitat ecològica; el futur de les energies renovables i el risc que caiguin en mans dels monopolis energètics; les raons de la nova escalada del lobby atòmic amb l'excusa del canvi climàtic; l'impacte dels transgènics sobre l'agricultura; la manipulació del desenvolupament sostenible al servei del màrqueting de les societats contaminants; la crisi de les institucions internacionals dedicades a la gestió del medi ambient global o el naixement del moviment a favor de la bioeconomia i del decreixement.

Però junt amb l'anàlisi crítica s'han fet també aportacions rellevants en el camp de l'energia, l'agricultura, el vulcanisme, l'oceanografia, la comunicació o l'impacte de les baixes dosis de radioactivitat. També hem divulgat aspectes desconeguts per a l'opinió pública, especialment els relacionats amb els accidents nuclears de Kixtim i Txernòbil a l'antiga URSS; sobre la pol·lució del llac Baikal i les explosions atòmiques a la Polinèsia; sobre les circumstàncies de la mort de Petra Kelly; sobre la destrucció de l'Amazònia i els projectes hidràulics que amenacen el poble maputxe; sobre l'impacte de l'explotació forestal al Camerun i a altres països africans.

Tots aquests temes han estat presents en els debats. El suport institucional que hem rebut, en els primers anys del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i en els darrers de la Diputació de Barcelona i del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha estat èticament utilitzat al servei de la societat civil.

Mitjançant els llibres editats de cada simposi i la presència de centenars de fidels assistents, hem anat creant una xarxa transversal de complicitats a favor del nostre projecte.

L'edició d'enguany, que tindrà lloc els dies 22, 23 i 24 d'octubre (www.unasolaterra.org), l'hem volguda destinar al paper que ha de tenir la societat civil en la lluita contra el canvi climàtic. Escoltarem la veu de representants de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, el catedràtic Xavier Martín Vide i la geògrafa M. Àngels Alió, que ha enquestat la societat civil barcelonina sobre els temes ecològics que ens preocupen. Del moviment pel decreixement tindrem la presència de Jacques Grinevald, membre d'Ecoropa, grup radical del pensament ecologista europeu. Geneviève Azam i Raúl Tonelli ens aportaran les propostes de l'associació ATTAC, una de les organitzacions no governamentals més actives del planeta. El periodisme estarà representat per Hervé Kempf, responsable de la secció de medi ambient i energia de Le Monde i el moviment camperol tindrà la veu de José Bové i Olivier Keller, de la Confédération Paysanne, i de Pep Riera, líder de la nostra pagesia.

Esperem que els resultats d'aquesta desena edició aportin idees per mobilitzar la societat catalana a favor d'un model econòmic alternatiu al desenvolupisme que ens ha conduït a la crisi actual. La justícia social i la conservació dels recursos naturals seguiran essent la raó del nostre combat.




Ens hem avançat en molts aspectes i temes que actualment dominen la geoestratègia mediambiental, com la realitat científica del canvi climàtic; l'impacte de la globalització econòmica; el paper de les ONG ecologistes en la governabilitat; la integració de l'ecologia política en el sistema parlamentari, entre d'altres


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.