| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 17 d'octubre de 2008
>

Un nou peritatge de l'edifici determinarà la resolució del cas d'assetjament del carrer Vallespir

L'informe haurà de concretar el valor de l'edifici, l'aspecte clau del litigi

F. ESPIGA. Barcelona
El suposat cas d'assetjament immobiliari que denuncien els inquilins del bloc situat al número 25 del carrer Vallespir, al barri de Sants, es troba en una situació d'impasse. Durant el judici que es va celebrar ahir, els pèrits de totes dues parts –veïns i propietaris– van oferir versions radicalment contraposades sobre el valor real de l'immoble i de les reparacions que cal fer-hi. En vista d'això caldrà esperar al resultat d'un altre informe, encarregat pel jutge, que no estarà enllestit fins a final de mes.


+ Els veïns, ahir, davant dels jutjats de la Via Laietana, on es va fer la vista. Foto: J. RAMOS

Durant la vista, celebrada ahir al jutjat de primera instància número 23, les dues parts no van transigir en les seves posicions. D'entrada els propietaris, que actuen com a demandants, defensen que l'immoble està ruïnós, ja que el cost de les reformes que s'hi han de fer supera el 50% del valor de l'edifici. A l'altre extrem hi ha els llogaters, que argumenten que la intenció real dels propietaris és fer-los fora mitjançant el subterfugi legal de la declaració de ruïna. Dit sense embuts, asseguren que se senten víctimes d'un cas clàssic d'assetjament immobiliari.

En aquest context, el judici d'ahir va contribuir a augmentar la sensació de confrontació, i també confusió, que envolta el cas. En la seva declaració, la propietària, Núria Puigpelat, va negar que hagués rebut requeriments de manera insistent per part dels veïns per reparar els molts desperfectes que, ara mateix, té la construcció, de més de 110 anys. Un argument que xoca amb el que minuts abans havia formulat una inquilina que, com a exemple de la deixadesa que mostra el bloc, va explicar que es va trigar mesos a arreglar una avaria elèctrica que afectava tots els pisos.

Ara bé, la discussió més sucosa va arribar amb el testimoni dels pèrits. El que ha estat contractat pels propietaris es va ratificar en les conclusions del seu informe, que dictamina que l'immoble té un valor de 340.000 euros, i que les remodelacions necessàries pujarien a 198.000. En el seu torn, però, els dos experts contractats pels veïns van aportar un matís transcendental a aquest càlcul: a l'hora de fer la valoració de l'immoble, els propietaris han fet servir un model equivocat del Butlletí Econòmic de la Construcció. Què vol dir això? Doncs que s'ha valorat l'edifici com si fos un habitatge protegit –que no ho és–, com si no tingués parets mitgeres –en té una– i com si la seva alçada fos de quatre plantes –en té cinc–. Una disparitat de criteris que va provocar escenes surrealistes durant la vista, com la discussió motivada per un fet tan aparent com quina és l'alçada de la construcció. O sigui, que, un cop fets els seus números, els dos pèrits dels inquilins sostenen que l'immoble de Vallespir 25 té un valor de més de 800.000 euros. Per contra, les reparacions oscil·larien entre els 106.000 i els 196.000 euros, unes sumes que, ni de bon tros, arriben al percentatge (50%) que fixa l'article 118 de la llei d'arrendaments urbans (LAU) per decretar un estat de ruïna.

Amb aquest panorama, la solució serà salomònica. Caldrà esperar a la valoració d'un quart informe pericial, demanat pel jutge instructor, que tot just s'ha fet aquesta setmana. Veient que totes dues parts tampoc es posaven d'acord sobre qüestions tan bàsiques com és l'estat de conservació actual del bloc o quantes plantes té, el jutge va anunciar ahir que l'anirà a reconèixer en persona abans de dictar sentència.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.