| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dijous, 16 d'octubre de 2008
>

Rebuig veïnal a la creació d'una zona industrial a Cal Trabal, a l'Hospitalet

Consideren que es destruirà l'última zona agrícola

ROSA M. BRAVO. L'Hospitalet de Llobregat
La urbanització de Cal Trabal, entre l'hospital de Bellvitge i el riu Llobregat, ha suscitat l'oposició dels veïns de Bellvitge i de la federació veïnal de l'Hospitalet. Els representants veïnals asseguren que el projecte destruirà l'última zona agrícola del municipi i que les 20 hectàrees de zona verda no compensen l'espai que es dedicarà a l'activitat industrial.


+ Els terrenys al voltant de la masia de Cal Trabal, que dóna nom a la zona. Foto: JUANMA RAMOS

Cal Trabal és una àrea de 43 hectàrees situada entre la carretera del Mig, la Feixa Llarga, el riu Llobregat i l'hospital de Bellvitge. L'Ajuntament de l'Hospitalet ha previst reorganitzar-la dins del projecte de remodelació de la Gran Via entre la plaça Europa i el riu. Segons ha explicat l'alcaldessa, Núria Marín, l'àrea de Cal Trabal albergarà el parc més gran de la ciutat i permetrà l'ampliació del sòl industrial i terciari. L'àrea verda ocuparà 20 hectàrees, en forma d'un parc que està dissenyant l'arquitecte portuguès Alvaro Siza. També es recuperaran les masies de Ca l'Esquerrer i de Cal Trabal, edificis catalogats que es pretenen convertir en equipaments. A banda, es destinaran 80.000 metres quadrats a reallotjar algunes empreses de la carretera del Mig afectades pel pla de renovació d'àrees industrials i s'hi instal·laran noves activitats. La resta dels terrenys estan ocupats per la deixalleria, el parc de sanejament i l'estació de Fecsa Endesa –es rehabilitarà l'entorn d'aquests instal·lacions i s'invertiran 13 milions a soterrar les línies elèctriques–. La urbanització de Cal Trabal costarà 60 milions d'euros i es completarà amb la creació del parc científic i empresarial de la salut BioPol a tocar de l'hospital.

L'Associació de Veïns de Bellvitge i la Federació d'Associacions de Veïns (FAV) de l'Hospitalet veuen el projecte amb desconfiança. «És un despropòsit», assegura el president de la FAV, Manuel Piñar, perquè «requalificaran els terrenys agrícoles en zona industrial quan més amunt requalifiquen d'industrial pisos». La FAV no es queixa de la instal·lació del BioPol sinó de projectes com ara la construcció de cinc torres per a oficines, «quan al polígon de Pedrosa hi ha espai de sobres». L'Associació de Veïns de Bellvitge, per la seva banda, assegura que «més de la meitat de l'actual zona agrícola desapareix sota més edificis».

El director tècnic de l'Agència del Desenvolupament Urbà (ADU) de l'Hospitalet, Antoni Rodríguez, diu que l'Ajuntament ha detectat la preocupació veïnal i per això «ens esperarem a aprovar el projecte, ja que estem pendents de reunions amb els veïns. La reforma és una oportunitat però l'aprovarem quan hi hagi consens». Rodríguez explica que les grans línies estan definides però que encara s'estan treballant i són susceptibles, per tant, de rebre modificacions. El director tècnic de l'ADU defensa que s'ha de tenir en compte que la construcció d'edificis permetrà obtenir els diners per al soterrament de línies i, amb el terreny lliure, es crearà un parc que serà més gran que el de la Ciutadella. «Però si un parc no té activitat al voltant esdevé inhòspit i insegur i, a més, es perd la part amb menys activitat agrícola», que es concentra al voltant de les tres masies.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.