| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 18 de maig de 2024


dimecres, 8 d'octubre de 2008
>

Ciutats 2.0

En les jornades Urbanlabs a Cornellà es debatran les possibilitats de les xarxes socials a internet

la contra

ROSA M. BRAVO.

«Maria t'ha agregat com a amiga a Facebook.» Els sona aquesta frase? Segur que el seu correu electrònic està esquitxat de persones conegudes (i desconegudes) que reclamen un sí a la ciberamistat, ja sigui a Facebook o a Hi5. Per als més actius al món digital, adreces com Flickr o Twitter tenen un espai fix en els favorits del menú d'internet. Estem en el món 2.0, qui sap si com a últim estadi de la postmodernitat o com a inici d'una nova era encara sense nom. En tot cas, la irrupció de les xarxes socials a internet i l'ús ciutadà que se'n fa obre un ventall de possibilitats que el Citilab de Cornellà ja s'ha començat a plantejar i que es debatran en unes jornades que comencen demà i duraran tres dies. El Citilab, definit pel seu director, Vicenç Badenes, com el primer laboratori digital ciutadà d'Europa, ja té deu mesos de vida i a banda d'oferir formació i accés a internet, té inquietuds que van més enllà: «Tenim obsessió per veure com del coneixement de la gent se'n treu innovació.» La verticalitat s'ha invertit i el coneixement no va de dalt a baix sinó que emana de la base social. I l'Urbanlabs, que celebra enguany la primera edició, vol que es donin a conèixer experiències que s'estan desenvolupant arreu i compartir-les. «El coneixement no és exclusivament a les universitats ni a les empreses sinó també en la ciutadania. Si aquesta hipòtesi és certa cal posar en marxa un espai per explotar aquestes iniciatives», assenyala Badenes.

Durant aquests tres dies, 150 persones es trobaran físicament per posar en comú iniciatives que es treballen des de fa tres o quatre mesos. I la comunitat internauta podrà seguir a través de la xarxa les ponències, xerrades llampec de cinc minuts i el treball dels grups que es desenvoluparan entorn a sis capítols: la innovació productiva, el periodisme ciutadà, l'educació digital, l'urbanisme emergent, la política i l' e-government i els ciutadans digitals coordinats. Així, s'analitzarà, per exemple, si les escoles estan saturades d'ordinadors i com les noves tecnologies poden ajudar a crear nous projectes educatius. Es parlarà de com les administracions estan fent servir les eines telemàtiques per facilitar els tràmits, però com es pot aprofundir en una participació més activa dels ciutadans en política amb l'ús d'internet. S'estudiarà com les noves tecnologies contribueixen a millorar la productivitat a les empreses. I com els ciutadans estan incidint en la pràctica del periodisme amb l'existència del correu electrònic, el mòbil i els blocs. «L'associacionisme tradicional va a menys», afirma Enric Sanabria, coordinador de les jornades Urbanlabs, mentre que paral·lelament augmenta la capacitat de conversar i crear xarxes socials, que segons els responsables del Citilab comencen a ser determinants per al funcionament de les organitzacions, les empreses i la política. I es discutirà també com el diàleg entre ciutadans i administracions que permet les xarxes de la web 2.0 poden modificar l'urbanisme.

I aquestes noves possibilitats, en què es tradueixen? «S'estan desenvolupant projectes com ara el préstec de bicicletes municipals amb SMS, o el control d'aparcaments públics amb la col·locació de xips als pàrquings», explica Sanabria. El director general d'Innovació al govern basc parlarà sobre els blocs dels parlamentaris del País Basc, i s'analitzarà com les empreses cada cop tenen més present el que es diu d'elles a Google. Es plantejarà com practicar el teletreball col·lectiu i els creadors de guifi.net presentaran el projecte de xarxa sense fils creada pels ciutadans.

Són unes jornades que duraran tres dies, però en les quals es treballa des de fa mesos i que es continuaran desenvolupament a través d'internet un cop els participants abandonin Cornellà. I és clar, amb el suport d'eines com ara Twitter, Flickr, Facebook, una galeria de pòsters digitals... El ventall va creixent a passos de gegant.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.