| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dilluns, 29 de setembre de 2008
>

TV3 estrena «10 cites», una sèrie sobre històries de convivència entre parelles lingüístiques

Els temes que articulen cada programa tracten d'accions quotidianes

EL PUNT.
10 cites (TV3, 23.50 h) és una sèrie de tretze capítols, d'un quart d'hora cadascun, que ensenya històries de convivència entre parelles lingüístiques, una pràctica habitual del programa de Voluntariat per la Llengua que cada vegada té més participació i que consisteix a posar en contacte voluntaris que volen llançar-se a parlar català i voluntaris que parlen català habitualment i volen ajudar els primers. Les parelles es comprometen a tenir 10 cites com a mínim. D'aquí surt el títol del programa.


+ Un moment de la gravació d'aquesta sèrie amb una de les parelles protagonistes. Foto: TV3

Mostrar les experiències de parelles lingüístiques és la temàtica del nou espai 10 cites, una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Media 3.14, pertanyent a Mediapro i que té el suport de la secretaria política Lingüística de la Generalitat.

El programa, que té una durada de petit format, un quart d'hora, s'estrena aquesta nit després dels reportatges de l'Entre línies. Els temes que articulen cada programa tracten d'accions quotidianes com poden ser comprar i vendre, anar al metge, el vestuari, el menjar, l'esport, l'oci, anar al banc, les tradicions, oficis diversos, la casa, l'escola.

10 cites s'estructura en diversos apartats que complementen la història central de la parella protagonista.



LA SALUTACIÓ.
Els protagonistes es presenten i protagonitzen una primera mostra de diàleg cultural: la salutació. Com us saludaríeu al lloc d'origen de l'aprenent? Com ens saludem a la catalana?

MAPAMUNDI.
Què en sabem, del lloc d'origen dels aprenents? A cada programa es farà un sondeig, es traurà un mapamundi mut al carrer i es comprovarà quin és el nivell de geografia dels vianants.

EL SOMNI.
A cada programa, l'aprenent explicarà al voluntari alguna història, llegenda, somni que tingui a veure amb el seu lloc d'origen per il·lustrar la cultura de la qual prové. Aquesta secció s'il·lustra amb un grafisme adequat.

LA RETROBADA.
10 cites retroba parelles que ja van seguir el programa de voluntariat i es comprovarà quin ha estat el resultat de les deu hores de conversa. Algunes parelles acaben establint una amistat que va més enllà del voluntariat, d'altres es deixen de veure, però amb ganes de retrobar-se.

LA TEVA, LA MEVA.
Finalment, tant el voluntari com l'aprenent diuen quina paraula, frase feta, expressió de la llengua de l'altre els agrada.

L'objectiu de 10 cites és fomentar l'ús social de la llengua catalana, donar a conèixer el voluntarisme lingüístic com a bona pràctica social i cultural, introduir la idea de conviure amb normalitat entre individus de procedències diverses i sobretot entretenir amb un to fresc i informal, però sempre respectuós amb la llengua.

Amb 10 cites, TV3 s'aproxima a la llengua des de la vessant de l'entreteniment i el testimoni, les parelles lingüístiques, a l'estil de Caçadors de paraules.

Per a més informació sobre el Voluntariat per la Llengua es pot consultar la web www.vxl.cat.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.