| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


divendres, 26 de setembre de 2008
>

Bons temps per als «bancs de temps»

Aquesta iniciativa, que consisteix a oferir serveis a canvi d'altres i en què la moneda d'intercanvi és el temps, és una opció per fer front al daltabaix econòmic, concilia feina i família i fa que es reintegrin els qui han abandonat el mercat laboral

tribuna
Periodista i escriptor


MARTÍ GIRONELL..

+ Dos usuaris del banc de temps del Raval, a Barcelona, el 2005. Foto: MERCÈ MIRALLES

Sí, sí, no és un joc de paraules. Invertir en aquesta iniciativa pot ser una bona sortida a la crisi. Mentre que no bufen aires favorables per a la banca convencional sí que hi ha bones perspectives, hi ha veta de mercat, com diuen els experts –i cada dia més gran– per a aquesta iniciativa que s'ha revelat com una eina de sostenibilitat social molt eficaç i més en temps de vaques magres. I ho és, un bon moment, perquè malgrat ser un banc no funciona amb diners, justament ara que no en corren tants, de calés. La moneda de canvi o d'intercanvi és l'hora, el temps, independentment del servei que s'ofereixi o que es rebi. Entitats on les persones que se'n fan socies ofereixen uns serveis a la resta i, a canvi, en demanen d'altres quan els necessiten. Des d'anar a comprar, a cuidar plantes, anar a llegir a una persona gran, fer una sessió de ioga, donar assessorament jurídic, pintar una tanca o anar a buscar els nens a l'escola.

Fins i tot a les facultats d'econòmiques hi ha algun programa d'estudis que ofereix com a assignatura optativa un curs per conèixer les bondats dels bancs de temps. La voluntat és que els alumnes, futurs economistes, adquireixin coneixements sobre models de desenvolupament local alternatius perquè les persones d'una comunitat puguin intercanviar productes i serveis. Aprofundir en l'anàlisi dels models de bancs de temps per generar xarxes socials, a través de la posada en comú d'experiències de projectes de bancs de temps en l'àmbit regional i nacional. Fomentar el desenvolupament dels valors solidaris implícits en els bancs de temps.

Conciliar feina i família Hi haurà algú que, tocant de peus a terra i egoistament, pensarà: «No tinc temps ni per a mi i el dedicaré als altres!» Vet aquí un bon instrument per conciliar feina i família. No és una ximpleria, és una idea que funciona des que l'any 1827 la va posar en marxa –i amb molt d'èxit– un anarquista nord-americà que es deia Josiah Warren. Ell va crear el Cincinnati Time Store, el considerat primer banc de temps de la història moderna. I ho va fer a partir de la filosofia del valor del treball, allò que el valor del producte depèn només de la quantitat de feina que comporta la seva producció.

La iniciativa de Warren va tornar a rutllar als anys noranta, coincidint també amb la crisi del 1993. Va ressorgir com un moviment impulsat per associacions cíviques i ajuntaments per intercanviar serveis i activitats.

Ara, davant de la crisi, s'estén a altres àmbits: centres educatius, centres de treball, institucions. I es va confirmant com una opció fiable per fer front al daltabaix econòmic. Permet conciliar –aquest verb que s'ha fet famós i que vol dir que podem viure i no només viure per treballar– la vida familiar i la laboral o professional.

I aquesta entitat financera del temps també serveix perquè es reintegrin aquelles persones que han abandonat el mercat laboral –per força o de motu proprio–. Els permet gaudir d'una segona oportunitat i desplegar formes més flexibles i organitzar-se molt millor la feina. La inversió del temps és inversament proporcional, és rodona i repercutirà en interessos –en els nostres interessos–, és a dir, en una millor salut laboral, familiar, personal i, fins i tot, financera.

No s'hi perden ni temps ni diners, al contrari, tot són guanys. No perdin més el temps!



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.