| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dilluns, 15 de setembre de 2008
>

Blanes, més romana que mai

La ciutat ha organitzat per primera vegada una fira per reviure aquesta etapa de la història

la contra

ORIOL MAS.

 Foto: JOAN SABATER

+ El programa de la fira incloïa diversos espectacles, activitats i tallers per a nens. Foto: JOAN SABATER

Blanes també s'ha decidit a pujar al carro de les fires i festes de caire històric. En el seu cas, el carro ve de Roma, per la Via Augusta i és comandat per centurions, perquè l'Ajuntament ha centrat el mercat en l'època romana, titulant-lo Blanda Aeterna. Blanda és com es coneixia la zona que ara ocupa Blanes en l'època romana. Tot i que no és pas que a Blanes hi hagi un gran patrimoni romà, ni que la ciutat fos una de les principals urbs de la costa catalana, bàsicament s'ha escollit la temàtica romana perquè aquesta etapa de la història continua sent una de les més atractives per al gran públic –els grans pèplums de Hollywood segur que en tenen part de culpa–, i perquè es tracta d'uns anys fàcilment recreables amb els vestits, els decorats o els costums. Sobretot, però, per la voluntat de diferenciar-se de la resta de propostes de cap de setmana que tenen com a etiqueta el «salt en el temps», en què la gran majoria són centrades en l'edat mitjana. De fet, pot passar que la proliferació d'aquestes mostres arribi a saturar en algun moment l'espectador més avesat a recórrer les fires i festes de cap de setmana, i l'època romana, en canvi, encara no està tan gastada. El que Blanes ha fet, doncs, és agafar tot allò que ja funciona i veiem contínuament en els mercats medievals però disfressant-ho de romà. Per una banda, hi ha la vessant cultural, amb diverses conferències que es van fer dissabte i diumenge a la Casa del Poble, sobre el passat romà del país i la influència que van tenir en el desenvolupament de Blanes. Hi van prendre part reconeguts historiadors, i la sala es va fer petita per l'interès que van suscitar entre la gent. I, per un altre costat, la vessant gastronòmica, amb 8 restaurants que fins al 30 de setembre oferiran menús basats en plats i productes típics de la cuina romana.

La part més multitudinària, però, va ser la recreació d'un mercat romà i la representació de diversos espectacles. Tot plegat es va fer al passeig de la platja de Blanes, on primer hi havia muntat un campament que recreava els afores de la ciutat, on hi havia els grups que encara no havien estat acceptats com a romans. Tot seguit, s'entrava al mercat, delimitat per un decorat que simulava una muralla. A dins es podia participar en tallers, menjar-hi o veure demostracions d'oficis, amb una ambientació a càrrec de la companyia Fragua de Vulcano, especialitzada en aquestes fires. Mentrestant, grups de legionaris simulaven la creació d'un campament romà, i a la platja s'imitaven les lluites de gladiadors. En total, els espectacles tenien la participació d'unes 120 persones, i tots anaven a càrrec de companyies professionals. El regidor de Fires i Festes, Fernando Gómez, es va mostrar molt satisfet per la rebuda de la fira, i va explicar que la mostra es faria cada dos anys i que l'Ajuntament havia apostat pel rigor històric. D'aquesta manera també es vol aconseguir per a Blanes la marca de Turisme Cultural: «Ja tenim la certificació de Turisme Familiar, però també volem aconseguir aquesta altra.»



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.