| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 21 de maig de 2024


dilluns, 15 de setembre de 2008
>

La JNC aposta per enriquir les bases amb l'acció universitària i l'ús de les noves tecnologies

Preparen un «full de ruta» per arribar a tots els centres públics

EMILI AGULLÓ. Barcelona
La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) prepara un full de ruta per potenciar el nombre d'adhesions a les universitats públiques. A causa de la crisi del sindicalisme universitari, l'organització aposta ara pels grups d'acció universitària (GAU). A més dels existents i del nou a la Universitat Rovira i Virgili, en volen crear a les universitats de Girona i Lleida.


+ Jordi Moreso, Marga Payola i el candidat a nou secretari general, Gerard Figueras, amb un cartell de la campanya d'estiu a la seu nacional de la JNC. Foto: GABRIEL MASSANA

La branca juvenil de Convergència fa setmanes que prepara el 15è congrés de l'organització, previst per al mes de novembre al Prat de Llobregat. Una de les quatre ponències en què els delegats definiran i actualitzaran el discurs polític se centrarà en la línia d'actuació i el full de ruta que s'hauria de seguir des de les universitats. El vicesecretari d'acció política de la JNC, Gerard Figueras –que serà candidat a rellevar Jordi Cuminal al capdavant de la secretaria general–, explica que l'òrbita universitària cada cop es consolida més com un «bon viver» de militants. No obstant això, la majoria d'afiliacions –més del 70%, aproximadament– continuen arribant del territori.

Anys enrere, Convergència s'havia nodrit de sindicats estudiantils com ara la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, sense la intervenció directa de la sigla de la JNC. Però els dirigents de l'organització lamenten que ara «la majoria d'estudiants ni se sindica ni s'associa a cap entitat universitària».



REIVINDICAR, NO POLITITZAR
A causa d'aquest «acomodament», reconeixen que «cal picar molta pedra» per mobilitzar la minoria amb més inquietuds polítiques. L'eina principal són els GAU, que ja operen a les principals universitats públiques (com ara la UAB, la UB i la UPF). Abans de l'estiu, es va constituir el nou GAU de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona. I entre els plans de la JNC per als dos anys vinents hi ha la posada en marxa de dos grups més a les universitats de Girona i Lleida.

L'acció d'aquests grups comporta «no tant polititzar els estudiants, sinó per articular diverses reivindicacions», matisa Figueras. Per exemple, en l'últim any han mirat d'explicar els punts febles del pla de Bolonya, o fomentar les parelles lingüístiques perquè els alumnes d'Erasmus aprenguin la llengua catalana amb més facilitat.



ELS HANDICAPS PRINCIPALS
La JNC també planteja els GAU com una alternativa «per als militants que no poden treballar al territori» durant l'etapa universitària. Per aquest motiu, una de les dificultats és que la «càrrega d'activitats no pot ser excessiva perquè no afecti el rendiment» acadèmic. La vicesecretària d'acció interna, Marga Payola, també explica que «en la generació del baby boom costava molt poc engrescar la gent», però ara «trobar persones disposades a esforçar-se per una causa que no reporta beneficis econòmics» és força feixuc.

LES NOVES TECNOLOGIES
Al marge dels GAU, la JNC dissenya l'estratègia per afrontar la quarta dècada d'existència, actualitzant el discurs sobre problemes com ara el model d'infraestructures, la crisi energètica, el canvi climàtic i la integració dels immigrats. Alhora, l'organització farà una aposta clara per les noves tecnologies per tal de difondre la seva activitat. Esperen incrementar el volum de continguts consultables a la seva web i volen potenciar l'activitat blocaire dels militants i dirigents, en plena era de la política 2.0. La interacció a través d'internet, de fet, és una altra porta d'entrada per a nous afiliats o simpatitzants.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Uns 4.000 militants consolidats

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.