| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dimarts, 9 de setembre de 2008
>

«Les centrals nuclears sí que emeten CO2»

Un estudi calcula que el cicle de funcionament d'una planta atòmica pot generar 375.000 tones de CO2 cada any

EL PUNT. Tarragona
Fins a un milió i mig de tones. Aquesta és la quantitat de CO2 que pot emetre una central nuclear durant els quatre anys del cicle de recàrrega de combustible. Ho conclou l'estudi amb què Tanquem les Nuclears-Coordinadora per una Nova Cultura de l'Energia (TLN) vol contrarestar la «propaganda aclaparadora del lobby nuclear» , que ven com a «neta» la producció elèctrica a partir de l'urani. TLN denuncia la «campanya de canvi de mentalitat» que promou el sector nuclear «basada en la premissa segons la qual la repetició continuada d'una idea falsa pot esdevenir una veritat acceptada». Segons TLN es tracta d'una estratègia que aprofita la preocupació pel canvi climàtic per promoure l'energia nuclear com a «part de la solució» contra l'escalfament global.


+ Imatge panoràmica que oferia ahir al migdia el complex industrial de producció elèctrica de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, amb el reactor nuclear a l'esquerra de la imatge i la central tèrmica de cicle combinat a la dreta. Foto: JORDI PRADES

Els pro nuclears s'esforcen a comparar les emissions del cicle de l'urani amb les que generen combustibles fòssils més contaminants com els derivats del petroli i el carbó. Fins i tot n'hi ha que qüestionen el balanç de les instal·lacions solars per l'alt consum energètic i la consegüent contaminació que, diuen, suposa la fabricació dels components de les plaques. En canvi, amb l'estudi Una aproximació a les emissions de CO2 del cicle de funcionament nuclear a partir de l'anàlisi d'Ascó II, TLN vol posar al descobert la «mentida d'una energia nuclear ecològica, com cínicament intenten presentar-la els seus defensors».



EL CAS D'ASCÓ II
TLN ha triat el grup II del complex nuclear d'Ascó «per la referència a la producció d'energia i al temps sobre el qual calia treballar» i perquè «els informes del Consell de Seguretat Nuclear i de l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica mostraven que Ascó II va tenir un funcionament força estable en el període 2001-2006, cosa que la va situar al marge de les desconnexions i aturades no programades que han caracteritzat el funcionament d'altres nuclears a Catalunya en el mateix període».

El treball s'ha dut a terme a partir de cinc premisses: s'ha considerat un cicle de funcionament a l'energia generada per una càrrega plena del reactor (75 tones de combustible); s'ha fet el càlcul en base a l'energia que es consumeix perquè es compleixin les condicions que fan possible el funcionament de la planta (extreure l'urani, transportar-lo, transformar-lo en combustible, traslladar els residus de baixa i mitjana activitat); s'ha seguit un «criteri de prudència» que defuig les «exageracions»; s'ha descartat abordar la totalitat del cicle de vida de la central (construcció i desmantellament) i la de la gestió dels residus d'alta activitat radioactiva; i s'han utilitzat dades públiques a l'abast de qualsevol internauta.

«Un dels objectius d'aquest treball és que qualsevol persona pugui fer-se una idea de les implicacions i la complexitat del problema, denunciant així les simplificacions barroeres de la propaganda nuclear», afirma TLN.

En aquest sentit l'estudi destaca les dificultats d'obtenir «dades exactes sobre aquells aspectes en què l'anàlisi només ha pogut fer servir dades aproximades». Pel «poc rigor en la informació al públic», per exemple, ha de descartar que una càrrega completa de combustible generi gairebé tant CO2 per quilowatt/hora com el que emet una central tèrmica de cicle combinat.

Les diferències entre les fonts utilitzades per l'estudi i altres condicionants també expliquen les diferències entre la hipòtesi més favorable i la que s'obté treballant amb altres variables com per exemple les tècniques de fabricació del combustible (per centrifugat o per difusió) i la procedència i riquesa de l'urani (Rússia, Canadà, Austràlia, Nigèria, Sud-àfrica, Namíbia o altres països).



HIPÒTESI MÉS FAVORABLE
Així, «en la hipòtesi més favorable basada en condicions ideals el funcionament de la central nuclear d'Ascó II amb una càrrega completa de combustible va generar un mínim» de gairebé mig milió de tones de CO2.». En el pitjor dels casos s'arribaria pràcticament al milió i mig.

TAXA DE RETORN ENERGÈTIC
El mateix passa amb els càlculs sobre l'energia generada per una càrrega de combustible, que donen valors d'entre 37.000 i 29.500 gigawatts/hora en funció de les fonts. TLN també destaca «l'absurd que implica, des de qualsevol punt de vista, prendre la taxa de retorn energètic (l'energia neta total) com a únic valor a l'hora de considerar una tecnologia de generació elèctrica.




Emissions mínimes - 457.995,56 tones

Emissions si es genera amb gasoil l'energia elèctrica utilitzada a les mines d'urani - 67.000 tones més (525.696,56 tones)

Emissions si la riquesa de l'urani és del 0,1% - 693.760,13 tones

(778.284,01 si s'utilitza gasoil per produir l'electricitat utilitzada en tot el procés de fabricació)



Emissions si la riquesa de l'urani és del 0,068% - 873.792,88 tones. (Si l'electricitat s'obté d'una tèrmica de gasoil les emissions pujarien a 971.162,92 tones)

Emissions si la riquesa de l'urani és del 0,057% - 984.467,78 tones. (Si l'electricitat s'obté d'una tèrmica de gasoil les emissions pujarien a 1.089.734,98 tones)


250.000 tones més - Si l'urani s'enriquís amb tècniques de difusió gasosa

125.000 tones més - Si el procés d'enriquiment utilitza electricitat generada amb gasoil


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Una central nuclear pot generar 375.000 tones de CO2 anuals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.