| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dilluns, 25 d'agost de 2008
>

Taurons de terra endins

Dins l'Arboç s'amaga un museu privat dedicat al tauró, que és únic a tot Europa

els altres museus

MIREIA LACÀRCEL.

 Foto: D.B.

+ A l'esquerra, els taurons més habituals del Mediterrani dissecats, i a la dreta, un primer pla d'un dels taurons exposats al museu també dissecat, amb tot un seguit de mandíbules al fons de la sala. Foto: D.B.

Caminar per terres del Baix Penedès o del Tarragonès pot portar sorpreses gairebé inexplicables, com ara trobar una dent de tauró enmig la muntanya. I encara que sembli impossible que una dent d'aquest animal hagi anat a parar lluny de la costa sense la intervenció de l'home, és una realitat que té una explicació lògica. En l'època del Miocè, aquestes comarques eren el fons marí del que avui coneixem com el Mediterrani. Justament, Joan Ribé, el propietari del museu el Cau del Tauró de l'Arboç, únic a tot Europa, va trobar una dent no gaire lluny d'aquesta població mentre passejava enmig la natura amb només 4 anys. Aquella descoberta el va encuriosir tant, que el va convertir en un amant dels taurons, i fa 8 anys que té un museu sobre aquest animal marí.

Tot i que actualment el museu està tancat per reformes, a finals del mes de setembre, aquest lloc recòndit tornarà a obrir al públic amb la possibilitat que els visitants puguin tocar petits taurons gat, molt habituals al Mediterrani. Les noves instal·lacions també disposaran d'una zona on es pugui veure com aquests animals mengen, i d'una sala audiovisual.

El Cau del Tauró té com a principal objectiu desmitificar la llegenda segons la qual el tauró és un animal perillós i molt intel·ligent. El seu propietari dedica prop d'una hora i tres quarts a explicar els diferents taurons que hi ha i les diverses mandíbules que tenen les diferents espècies, o de quina manera es reprodueixen. Els visitants acaben coneixent una mica més bé la naturalesa d'aquest animal i els seus comportaments, sempre amb l'ajuda visual de les prop de 60.000 peces que ha anat aconseguint al llarg de la seva vida, gràcies a la col·laboració de les confraries de pescadors de Catalunya, Andalusia, Galícia, Florida o el Brasil, i també d'alguns aquàriums, com ara el de Barcelona, i d'uns quants científics especialitzats. Ribé s'encarrega de deixar ben clar que el 70% de les espècies de tauró que hi ha al món són inofensives per a l'home, perquè no arriben a un metre de llargada, i que el més perillós és el tauró camús, perquè durant les 24 hores del dia té les hormones de la testosterona molt elevades, cosa que fa que sigui molt agressiu.

Això a banda, durant l'itinerari es descobreix que alguna vegada hem menjat plats de tauró, ja que la gastronomia mediterrània té receptes amb aquest animal de protagonista. Així, per exemple, les que cuinen el caçó i el solraig.

Una de les curiositats que més sorprenen els qui veuen per primera vegada taurons de mida real dissecats o en formol és el tacte aspre de la seva pell o les diverses formes de dents que tenen les espècies de tauró.





Preu de l'entrada: - 5 euros els adults
- 3 euros els nens de 10 a 14 anys
- Gratuït fins als 9 anys
- L'entrada inclou un obsequi

Horaris: - A finals de setembre torna a obrir. Es podrà visitar a la tarda els dissabtes

i al matí els diumenges. Per visitar-lo heu de telefonar al

600 742 178.




 NOTÍCIES RELACIONADES

>Població amb patrimoni

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.