| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 10 de maig de 2024


diumenge, 24 d'agost de 2008
>

Política de família: casos pràctics

Diverses diputades i un eurodiputat expliquen els mecanismes parlamentaris i l'adaptació personal per conciliar millor política i vida familiar

EMILI AGULLÓ. Barcelona



+ A dalt, Joana Ortega (CiU), de vacances amb els fills. A baix, l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva amb el seu segon fill. I, a la dreta, Dolors Camats (ICV) i Rocío Martínez (PSC), les primeres diputades a delegar el vot per maternitat. Foto: L. SERRAT I. FIGUERAS Q. PUIG

La conciliació de la vida laboral amb la familiar ha estat una de les darreres iniciatives impulsades pels partits polítics. D'entrada, era una reivindicació de l'esquerra, fonamentalment. Però finalment totes les forces de l'arc parlamentari l'han acabat defensant, per bé que la seva materialització no és senzilla, a banda de l'aplicació del permís de paternitat compartit. L'administració pública ha anat fins ara un pas al davant de les empreses privades. Però els polítics que comanden l'administració o els que es dediquen a l'activitat parlamentària n'han quedat tradicionalment al marge.

Fins fa relativament poc, la carrera política era incompatible amb la vida familiar. En el cas de les polítiques, sovint, tenien greus dificultats per ser mares. És tradicional que un polític, al final de la seva carrera, lamenti no haver passat més temps amb els fills. Però aquest tòpic ha començat a quedar obsolet.



LES DONES PORTEN EL CANVI
Amb la normalització de l'esfera política i el respecte de la paritat entre dones i homes, una jove fornada de dones ha irromput, sobretot, al Parlament. I cap d'elles ha relegat a un segon terme la decisió de tenir fills. Al començament d'aquesta legislatura, per exemple, la diputada de CiU Anna Figueras feia pocs dies que havia estat mare de la seva segona filla. No es va acollir al dret de delegar el seu vot en un altre diputat de la federació, però sí que va fer ús de les hores d'alletament. Figueras recorda que no va ser una missió fàcil: «Has d'anar al Parlament acompanyada d'una altra persona que tingui cura de la criatura» i «no hi ha cap sala específica», es lamentava. Malgrat això, encara agraeix «les facilitats» que li van donar els funcionaris de la cambra. I ara la diputada reconeix que mira de concentrar la seva activitat en determinats dies de la setmana per anar a recollir les seves dues filles a l'escola els dilluns a la tarda «i algun divendres, si l'agenda ho permet».

DELEGAR EL VOT
La tardor passada, la diputada ecosocialista Dolors Camats va ser la primera a delegar el vot en el portaveu del seu grup, Jaume Bosch, durant les setze setmanes de baixa maternal. La parlamentària d'ICV va lloar la mesura perquè la maternitat fos només una «parada» i no pas un «obstacle» en la vida laboral, a més de reivindicar el «dret del nadó a estar amb els seus pares en els primers mesos de vida». Posteriorment, aquesta primavera, la socialista Rocío Martínez-Sampere també va exercir aquest dret. I es reincorporarà al seu escó de l'hemicicle d'aquí a unes setmanes, quan comenci el nou curs polític. El reglament parlamentari de 2006 recull la delegació de vot per maternitat, tot i que el procediment –al final de cada votació, el portaveu del grup recorda el vot delegat i el president de la cambra el suma a part– es va decidir quan Camats va causar baixa.

NOUS HÀBITS LABORALS
La portaveu d'UDC i diputada de CiU, Joana Ortega, ha disfrutat aquest estiu d'unes vacances més llargues que de costum. Al juliol va passar unes setmanes a la Xina per tramitar l'adopció de la Janna Wan, la seva tercera filla. Ortega s'ha plantejat un canvi radical d'hàbits, tenint present que els seus dos fills grans són adolescents. A partir d'ara, mirarà de dinar a casa sempre que pugui, fins i tot en dies de ple al Parlament. I s'esforçarà per passar més tardes amb la Janna, que té cinc anys i tot just aprèn les primeres paraules en català. La recollirà a l'escola i l'ajudarà a fer els deures per accelerar la seva integració. Com influirà tot això en la vida política de la diputada de CiU? En principi, té intenció de mantenir l'activitat esprement «les possibilitats del teletreball amb el correu electrònic i el telèfon mòbil». A més, intentarà programar les reunions de partit i les trobades amb entitats al vespre, per passar les tardes amb els fills. Els dos grans s'han abocat a la nova germana. I Ortega revela que el seu marit «ajuda molt, sobretot el cap de setmana».

ROMEVA, UN CAS MASCULÍ
L'eurodiputat d'ICV Raül Romeva ha estat pare per segon cop fa dos mesos. Celebra que l'arribada del Noah hagi coincidit amb les vacances d'estiu però, a partir d'aquesta setmana, el retorn a Brussel·les farà que hagi de recuperar la rutina de «conciliació setmanal», com l'anomena. Romeva és fora de Barcelona de dilluns a dijous. Per això els dies que passa a casa els dedica al màxim als fills. A la nit, si ploren, només es lleva ell, ja que la seva companya se n'encarrega en exclusiva quan ell és al Parlament Europeu. A banda, ha ajornat reunions i conferències en horari nocturn o caps de setmana, i també els viatges. Romeva mirarà d'endur-se a casa tanta feina com pugui.
Tots els polítics coincideixen que la maternitat no pot ser un obstacle en la vida laboral, ni tampoc en la carrera política


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La delegació del vot per maternitat només es pot exercir al Parlament de Catalunya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.