| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dissabte, 23 d'agost de 2008
>

Fins a 30 centres d'investigació ocupen el Parc de Recerca de la UAB

Per al 2009 està prevista l'obertura del sincrotró i d'un nou edifici per a les empreses

MARCEL BARRERA. Barcelona
El que va començar a la dècada dels anys vuitanta com un conjunt invertebrat de centres d'investigació és ara una extensa àrea que amb el nom de Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRUAB) reuneix un total de 30 centres i instituts de temàtiques molt diverses –ciències socials, biotecnologia, biomedicina, sanitat o seguretat dels aliments– i agrupa un total de 4.406 investigadors, 593 dels quals són dels mateixos centres i la resta de la Universitat. Per a l'any 2009 està prevista l'obertura de l'accelerador de partícules sincrotró i del nou edifici Eureka, adreçat a les empreses que fan investigació.



+ El president del parc de recerca, Jordi Marquet –al centre de la imatge–, al costat de Carod-Rovira, ahir a la sala de juntes del rectorat de la UAB. Foto: CHRISTIAN RIBAS

Des del Centre d'Estudis Demogràfics que dirigeix Anna Cabré fins a centres especialitats a investigar en paleontologia, biomedicina o ciències de l'espai. Fins i tot hi ha un institut que fa recerca sobre les polítiques públiques i un altre sobre tot el que fa referència a l'olimpisme. Fins a un total de 30 centres i instituts formen part en aquests moments del Parc de Recerca de la UAB, que té com a principals socis la mateixa universitat, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), un centre que investiga en l'àmbit de l'agricultura, la ramaderia, l'aqüicultura i la indústria agroalimentària i que es va crear l'any 1985.



PRESÈNCIA D'EMPRESES


Els centres i instituts són propis de la UAB, adscrits a la mateixa universitat o bé mixtos, els quals tenen la titularitat compartida entre la UAB, el CSIC i l'IRTA. El mapa dels centres situats al campus de Bellaterra es complementa amb la presència d'activitats de recerca empresarial, com per exemple la que fa Carburos Metálicos en col·laboració amb el CSIC i la UAB.

Entre la trentena de centres que formen part del parc, el centre tecnològic i de recerca en nutrició i tecnologies alimentàries (Nutec) encara està en fase de projecte. El 2009 ha de ser un any important per al parc. Està previst que entri en funcionament el laboratori de llum sincrotró i l'edifici Eureka, que construeix el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. La nova infraestructura, que s'ha batejat com a hotel de les empreses, permetrà allotjar activitats de recerca i desenvolupament més lligades a interessos privats.



VISITA DE CAROD-ROVIRA


El president en funcions de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, es va entrevistar ahir amb el rector en funcions de la UAB i director del parc, Jordi Marquet, i va visitar el sincrotró i el centre de biotecnologia animal i teràpia gènica (Cbateg), dues de les instal·lacions més importants del parc. Per Carod, la realitat del parc demostra la «vocació i voluntat de Catalunya per ser capdavanters a la península Ibèrica i al món», alhora que va explicar la importància de l'anomenada triple hèlix; és a dir, l'aliança entre els investigadors, les empreses i l'administració pública. El director, Jordi Marquet, va augurar que d'aquí a cinc anys el parc de la UAB serà un referent de la recerca que es fa al sud d'Europa.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.