| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimarts, 19 d'agost de 2008
>

Cunit és el primer municipi de Catalunya que redacta una ordenança per contenir l'escarabat de les palmeres



MIREIA LACÀRCEL. Cunit

+ Palmeres situades al passeig marítim de Cunit. / Foto: EL PUNT

Després de dos anys i mig d'experiència amb la plaga, Catalunya intenta atacar de la manera més directa possible la plaga de l'escarabat morrut, que va començar al Maresme i que ja ha matat més de 2.000 palmeres a tot el país. Els ajuntaments són l'administració que poden actuar de manera més ràpida sobre les palmeres, i per això el departament de Sanitat Vegetal, de la conselleria d'Agricultura, demana la màxima col·laboració dels consistoris. El municipi de Cunit no només ha seguit el protocol marcat per la Generalitat, sinó que ha aprovat una ordenança per contenir la plaga del morrut. La principal mesura que marca l'ens municipal és la prohibició de podar les palmeres fora dels mesos de desembre, gener i febrer, ja que si es fa en altres mesos de l'any la ferida desprèn una olor molt forta que atreu l'insecte i provoca que aquest es propagui amb més facilitat per totes les palmeres de la zona.

Una de les altres mesures que aplica aquest nou reglament és que un particular no pugui esporgar una palmera afectada, ni tampoc que li apliqui un tractament sense tenir carnet d'aplicador fitosanitari, ja que podria provocar una proliferació de l'insecte. A banda, totes les palmeres han de tenir un passaport fitosanitari de la Comunitat Europea, que és un document que justifica que aquell arbre ha passat tots els controls oficials sanitaris de prevenció i lluita contra aquest organisme.



ACTITUD PEDAGÒGICA
Des de l'Ajuntament de Cunit s'adverteix que durant els primers mesos hi haurà una actitud pedagògica. «Ara mateix hem realitzat uns tríptics que informen sobre la nova ordenança als ciutadans. Els primers mesos informarem, però si d'aquí a sis o nou mesos la gent continua podant fora de la temporada establerta haurem de sancionar», exposava el tècnic mediambiental, Josep Miró. Les sancions aniran dels 150 euros, per una infracció lleu, com ara esporgar de manera incorrecta, amb la tallada de fulles verdes, encara que sigui dintre del període de poda; fins a 3.000 euros per una infracció molt greu, com podria ser la tala de palmeres afectades per la plaga i el seu posterior transport.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.