| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


diumenge, 17 d'agost de 2008
>

Les veritats filosòfiques per als més menuts

Un llibre a bastament il·lustrat introdueix els infants en els gran contraris filosòfics perquè aprenguin a pensar

V. GAILLARD. Barcelona
Qui no ha sentit a parlar mai del ying i el yang? Les dues parts inseparables però alhora diferents configuren un dels conceptes més populars de la filosofia oriental. Tanmateix, l'occidental també es recolza en aquest principi dels contraris que estructura el nostre pensament. Convençut que «sense contraris no es pot pensar», el doctor en filosofia francès Oscar Brenifier ha escrit un llibre per introduir els més petits en el principi de les oposicions. El llibre dels grans contraris filosòfics (Cruïlla) està il·lustrat profusament per Jacques Després i presenta dotze parelles de contraris, –jo i l'altre, actiu i passiu, objectiu i subjectiu, natura i cultura...– tots explicats de manera entenedora i amena per als infants. L'objectiu darrer del volum és que els nens i nenes aprenguin a pensar.





+ Algunes de les il·lustracions del llibre elaborades per Jacques Després.

Considerat per alguns un Sòcrates de la postmodernitat, Oscar Brenifier és pioner en noves maneres d'entendre la pràctica filosòfica i la seva didàctica. El seu mètode és molt senzill: anar a la base i revisar tots els conceptes amb les paraules més entenedores. Això és el que fa en els diversos llibres que ja ha dedicat a la pedagogia filosòfica, com ara la col·lecció publicada per Edebé Superpreguntes, que planteja qüestions bàsiques com, per exemple, què és la vida?, què són els sentiments?, etc.

Doctor en filosofia i educador, ha treballat en diversos països en la promoció de tallers dedicats a la filosofia per a adults i infants. Molt actiu en aquest sentit, és autor de l'informe La philosophie non académique dans le monde, encarregat per la Unesco. En la seu lloc web, www.brenifier.com (traduïda a l'anglès i el castellà), ofereix tota una sèrie de materials didàctics molt pràctics per als professors de filosofia, una bibliografia, diversos textos i relats, així com articles de temàtica pedagògica.

En el cas d'El llibre dels grans principis filosòfics, Brenifier s'apropa al misteri dels contraris a través de dotze casos concrets i il·lustrats per Jacques Després de manera moderna i suggeridora per als més petits. El llibre s'adreça a nens i nenes majors de deu anys.

Per explicar l'oposició entre unitat i multiplicitat, per exemple, l'autor mostra una classe homogènia presentada com un tot indivisible i després la contrasta amb la «multiplicitat», la mateixa classe en la qual cadascun dels alumnes pren una identitat diferenciada. A partir d'aquí descobreix al lector el fet que, segons els moments i les necessitats, treballem en categories generals o bé en parts concretes: «Això explica per què nosaltres ens sentim alhora una sola persona, amb identitat pròpia, i també persones diferents, amb canvis d'humor, idees diverses i contradiccions.»

Temps i eternitat és un altre dels pols oposats que examina Brenifier. «El temps és el moviment, la successió d'esdeveniments que fan canviar la gent i les coses», escriu el pedagog. A l'altre extrem, l'eternitat: «Allò que dura o sembla que duri sense haver-se d'aturar mai, o també allò que no canvia gens o no canviarà mai.» Brenifier no té problemes, aquí, a l'hora d'introduir una certa cosmovisió de l'univers, amb conceptes com ara el Big Bang i Déu per mirar d'explicar l'infinit, és a dir, «un temps sense fi».

D'altres oposicions que impliquen una concepció determinada de l'home per part de l'autor (posada en dubte pels nous corrents científics) és la cartesiana de «cos i esperit». Segons el doctor en filosofia, l'esperit s'identifica amb «raó» o «consciència», «allò que ens fa humans» i que pot pretendre ser «immortal». A l'altre extrem, el cos és vist com «l'ésser material» gràcies al qual «vivim».

Actiu-passiu, subjectiu-objectiu, finit-infinit, llibertat-necessitat, ésser-aparença, raó-passió, natura-cultura, causa-efecte, i jo-l'altre, són altres contrastos que completen el recorregut de Brenifier pels pols oposats, un viatge que, per sobre de tot, vol plantejar algunes qüestions als nens perquè comencin a familiaritzar-se amb conceptes abstractes i a fer-se preguntes.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.