| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 29 de maig de 2024


dimarts, 12 d'agost de 2008
>

Zapatero haurà de respondre al Congrés pel retard en la reforma del finançament

PP i ICV impulsen dues iniciatives paral·leles per aconseguir la compareixença per mitjan agost del president espanyol

SERGI PICAZO. Barcelona
Zapatero pot quedar sense vacances. El president del govern espanyol haurà de donar la cara a mitjan mes d'agost al Congrés per haver incomplert la data límit marcada per l'Estatut per tenir enllestit el nou model de finançament de Catalunya en cas que siguin aprovades les peticions impulsades per PP i ICV-EUiA. Les dues iniciatives necessitarien el suport de CiU i d'ERC. El líder del PSOE només podria evitar-ho si aconseguís el suport del PNB. Sorprenentment, però, la clau pot estar en mans del PP. Tot i mantenir el seu recurs contra l'Estatut davant el Tribunal Constitucional, els populars volen aprofitar ara el malestar català contra el PSOE i ja van registrar ahir la sol·licitud de convocatòria de la Diputació Permanent del Congrés per autoritzar un ple extraordinari.


+ «Dos dies sense finançament». Foto: A.M.

El PP confia obtenir el suport de tots els grups parlamentaris de l'oposició per forçar les explicacions de Zapatero. En principi, segons va informar ACN a última hora d'ahir, CiU, ERC i ICV ja han plantejat en diverses ocasions la necessitat de fer comparèixer el president espanyol al Congrés. Per tant, tot indicaria que en la pròxima sessió de la Diputació Permanent les dues iniciatives podrien convergir per tal de forçar la compareixença.

Serà, sens dubte, una estranya i dolorosa aliança. Les ganes de desgastar el govern del PSOE i els interessos partidistes del PP –que ha recorregut contra els articles sobre el finançament de l'Estatut davant el Tribunal Constitucional– podrien coincidir així amb les necessitats del front unitari català pel finançament. En principi, el PP només demana la compareixença perquè «la reforma del model de finançament ha generat un gran debat» entre les comunitats autònomes de l'Estat.

La diputació permanent, l'òrgan que substitueix el ple en vacances, està formada per 51 diputats i la majoria absoluta se situa en 26 diputats. El PSOE té 24 representants i el PP, 19. La resta de grups –CiU, PNB, ERC-IU-ICV i grup mixt– tenen dos vots cadascun. Amb aquest escenari, els socialistes només podrien aconseguir la majoria absoluta i vetar la compareixença de Zapatero amb el suport d'un dels grups minoritaris de la cambra.



LA DOBLE ÀNIMA DEL PP
Després de reunir-se durant un hora amb el conseller d'Economia, Antoni Castells, la nova presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va aprofitar per demanar el suport dels partits catalans –inclòs el PSC– a la compareixença de Zapatero. Fent equilibris sobre les posicions del PP a Madrid i a Barcelona, Camacho va donar suport al front unitari català perquè el país «necessita més recursos i més diners», però, no obstant això, va deixar clar que «el PP està al marge del que diu l'Estatut».

ICV-EUiA i Esquerra ja havien demanat fa dies la compareixença extraordinària de Zapatero. Tanmateix, necessitaven més suports a la cambra per dur-la a terme. Joan Herrera, d'ICV-EUiA, havia demanat el suport de CiU –amb qui tenien prevista una reunió– i dels 25 diputats del PSC emmarcats al PSOE. Precisament avui Herrera explicarà els motius i l'objectiu de la seva petició.



«SÍ PERÒ NO» DE CIU
El president de CiU, Artur Mas, va confirmar ahir que el seu partit té previst donar suport a la petició d'explicacions a Zapatero. Tanmateix, abans de conèixer la decisió del PP, va advertir del perill que suposaria per a Catalunya perdre aquesta votació: «Ara no estem per anar a perdre batalles sinó per guanyar», va comentar. Per aquest motiu, el portaveu parlamentari Oriol Pujol va matisar, en declaracions a Vilaweb: «Ens convé evitar que cap argument trenqui la unitat catalana.» Una possible sortida seria, segons el dirigent conservador, negociar amb el PSOE perquè també hi voti a favor i es pugui vendre com si fos una «compareixença voluntària». El govern de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) va penjar ahir un cartell al balcó de l'ajuntament on es comptaran els dies que el govern de l'Estat incompleix l'Estatut. L'alcalde Josep Poch (CiU) mantindrà el cartell a la façana fins que compleixin amb l'Estatut i ha animat els ajuntaments a fer el mateix: «Perquè nosaltres som els primers interessats», diu.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Mas demana al PSC el seu vot en contra dels pressupostos de l'Estat

>Castells acusa De la Vega de voler «intimidar» i «acovardir» el tripartit

>Zapatero haurà de respondre pel retard en la reforma del finançament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.